eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyA może bataty? › Re: A może bataty?
  • X-Received: by 2002:a25:cfcd:: with SMTP id f196-v6mr10137ybg.5.1538146440443; Fri,
    28 Sep 2018 07:54:00 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:cfcd:: with SMTP id f196-v6mr10137ybg.5.1538146440443; Fri,
    28 Sep 2018 07:54:00 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
    iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!m93-v6n
    o990924qte.0!news-out.google.com!k67-v6ni1201qte.1!nntp.google.com!m93-v6no9909
    16qte.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Date: Fri, 28 Sep 2018 07:54:00 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <f...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.3.123;
    posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
    NNTP-Posting-Host: 79.185.3.123
    References: <0...@g...com>
    <f...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <4...@g...com>
    Subject: Re: A może bataty?
    From: i...@g...pl
    Injection-Date: Fri, 28 Sep 2018 14:54:00 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 31
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241771
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu piątek, 28 września 2018 12:54:09 UTC+2 użytkownik Lisciasty napisał:
    > A jest na to jakiś fajny przepis? Bo jadłem chyba raz i nie zachwyciło mnie,
    > ale może było jakoś źle zrobione...

    Pewnie źle zrobione :-)
    Ja na początku też nie polubiłam.
    Teraz się rozsmakowałam.
    Na przykład DUSZĘ jako jeden ze składników "leczo" z cukinią i papryką (BEZ
    pomidorów)- tzn. na oleju lekko podsmażam kiełbasę i boczek normalnie jak do leczo,
    wrzucam cebulę razem z pokrojonymi w dosyć grube półplasterki batatami i chwilę
    podsmażam aż bataty lekko zmiękną, dorzucam cukinię i paprykę, chwilę podsmażam
    razem. Doprawiam czym lubię - i duszę wszystko razem pod przykryciem, aż wszystko
    będzie miękkie. Można lekko podlać wodą/bulionem. Dusić do miękkości i odparowania
    ew. sosu. Nie zagęszczam mąką ani niczym innym - bataty same dadzą gęstość.
    Inny sposób - osolone i pokrojone w grube półplasterki bataty gotuję na parze z
    innymi warzywami (dużo kolorowych warzywek, też osolonych - brokuły, strączki
    fasolki/groszku, młoda cukinia i kalarepka w półplasterkach). Do tych warzyw robię
    sos serowy na bazie słodkiej śmietanki 18%, którą zagotowuję ze startym serem
    (mozarella plus parmezan) i czosnkiem plus pół kostki rosołku Knorr i szczypta cukru,
    gałki muszkatołowej i białego pieprzu koniecznie. Do tego jeszcze jakaś rybka albo
    mięso. Pychota!
    Resztę masz w necie - zapiekanki, zupy, frytki, placki... Czego dusza zapragnie :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1