eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyJabłka obrodziły! › Re: Jabłka obrodziły!
  • X-Received: by 2002:a25:764c:: with SMTP id r73-v6mr155079ybc.7.1539522951278; Sun,
    14 Oct 2018 06:15:51 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:764c:: with SMTP id r73-v6mr155079ybc.7.1539522951278; Sun,
    14 Oct 2018 06:15:51 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!e2-v6no1769778qtc.0!news-out.google.com!o27-v6ni509qtk
    .1!nntp.google.com!e2-v6no1769777qtc.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.go
    oglegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Date: Sun, 14 Oct 2018 06:15:51 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.185.202.25;
    posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
    NNTP-Posting-Host: 79.185.202.25
    References: <8...@g...com>
    <5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <5...@g...com>
    Subject: Re: Jabłka obrodziły!
    From: i...@g...pl
    Injection-Date: Sun, 14 Oct 2018 13:15:51 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241825
    [ ukryj nagłówki ]

    Hmmm, od trzydziestu pięciu lat robię wina, a jabłkowe to gdzieś tak piętnasty raz.
    Jabłka myję, bez obierania przekrawam na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i
    przepuszczam przez tutti-frutti, co je mamy po Teściu-winiarzu. To taka maszynka
    ręczna podobna do maszynki do mięsa, ale zamiast noża i sitka ma przedłużenie, mające
    w ściance wycięcie, w środku ślimak, a na końcu dziurę ze śrubą do regulacji siły
    wyciskania. Tędy wychodzą też wytłoki. W wycięciu w ścianie bocznej korpusu umieszcza
    się perforowaną wkładkę dopasowaną kształtem do korpusu.
    Ślimak obraca się, gniecie jabłka, sok spływa przez perforację (jest tam też taki
    dziobek do tego), a wytłoki popycha dalej, aż wychodzą końcem z dziurą.
    RAZ użyłam sokowirówki, ale mam taką zwykłą, która przepuszcza dużo miękiszu, który
    na powierzchni tworzy potem kożuch i jest trudny do oddzielenia. Przez te rozbite
    komórki miękiszu no kiepsko się potem klarowało.
    Używam drożdży Tokay.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1