eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWoda wodociągowaRe: Woda wodociągowa
  • Data: 2011-03-08 08:41:52
    Temat: Re: Woda wodociągowa
    Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 5 Mar, 17:56, "Bartek" <b...@...atonet.pl> wrote:

    > Jak bardzo szkodliwe jest picie tak twardej wody?

    Zależy jaka to jest twardość. Jeśli przemijająca (wapniowa, wapniowo-
    magnezowa) -
    gotowanie wody pozbawia jej twardości. Tworzy się tylko osad w
    czajniku.

    Twardość trwała (siarczany wapnia i magnezu) to bolączka większości
    starych wodociągów.
    W moim (dużym) mieście, gdzie woda wodociągowa jest pobierana z rzeki,
    twardość trwała powoduje, że kamień osadza się w muszli ustępowej po
    1-2 dniach.
    Przyczyna leży tu w starej sieci wodociągowej, a nie w wodzie
    podawanej ze stacji uzdatniania. Większość ludzi nie używa jej do
    picia. W każdym razie - o ile wiem - nie powinni takiej wody pić
    ludzie ze skłonnością do kamicy.

    Zmiękczanie wody to nie tylko wymienniki jonowe, także kwasy.

    Jeśli "cierpisz' z powodu osadu na szklance po wypiciu herbaty - pij
    herbatę z cytryną lub limonką :-)
    Ale poważnie - spróbuj najpierw dowiedzieć się więcej o składzie
    chemicznym wody surowej w Twoich wodociągach.

    mal



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1