eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniecena węgla › Re: cena węgla
  • Data: 2022-05-25 18:07:52
    Temat: Re: cena węgla
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wednesday, 25 May 2022 at 16:58:59 UTC+2, Jarosław Sokołowski wrote:
    > Myjk napisał:
    > > Pierwsze lepsze źródło o Karasiu:
    > >
    > > Występowanie
    > > Występuje w Europie [...]. *Niewielkie* jego ilości są hodowane w
    > > gospodarstwach stawowych.
    > Otóż to! Niewielie ilości. Inne źródło, nie takie przecież znowu pierwsze
    > lepsze, podaje wprost tak:
    >
    > Jest to ryba z pozoru skromna, ale w gruncie, w samej istocie swojej
    > niesłychanie, wprost nieprawdopodobnie arystokratyczna, dość powiedzieć,
    > że nie ma kości, ale ości! Cóż to za sos znakomity! Niby śmietana, a
    > jednak coś lepszego, coś wyższego od śmietany! Jakiż to smak -- ostry,
    > pikantny, błyskotliwy, paradoksalny! Nie wątpię, iż wszyscy ocenią go
    > należycie, gdyż nigdy jeszcze nie oglądałem tak wykwintnego zgromadzenia!
    > > Znaczenie gospodarcze w Polsce
    > > *Małe*, ponieważ rośnie _bardzo_ _powoli_. Często występuje w wielkich
    > > ilościach, ale osiąga bardzo niewielkie rozmiary i wówczas rybacy traktują
    > > go jako /chwast/ /rybny/, mimo że jego mięso jest bardzo smaczne.
    > Znaczenia gospodarczego nie da się przecenić. Cytowana literatura
    > przedmiotu tak opisuje jedno z zastosowań:
    >
    > Najjaśniejszy Panie, karasie na uroczystym, proszonym obiedzie -- nie
    > wiem, czy Najjaśniejszy Pan to zauważył, ona im więcej osób, tym więcej
    > się traci -- a wczoraj na nią spojrzałem, trochę, tak... z góry, z góry...
    > to omal nie udławiła się kartoflem, zwykłym kartoflem. Najjaśniejszy
    > Panie, gdyby tak podać karasie -- ostro, z góry. To trudna ryba...
    > oścista... Można się nią udławić na uroczystym przyjęciu przy wielu
    > ludziach obcych.
    >
    > Jarek
    >
    > --
    > Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba!
    wszystkie ryby z hodowli są toksyczne, bo wchłaniają patogeny ze środowiska, z
    powietrza, z wody, z karmy

    Kto nie je toksycznych ryb ten jest zdrowy i żyje długo


    Polska miała kiedyś flotę dalekomorską i pływała na dalekie łowiska i przywoziła
    zamrożone dorsze
    i to były zdrowe ryby

    A wszystkie rzeczne, ze stawów sa toksyczne, bo skarmiane toksycznymi paszami,
    odpadami z przetwórni, rzeźni, ubojni

    czyli syf do kwadratu
    i nie wolno jeśc

    Podobnie toksyczne sa norweskie łosie, hodowane w klatkach i karmione rurą i
    sztucznie barwione na czerwono

    syf syf syf

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1