eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBimber machen › Re: Bimber machen
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder7.news.weretis.net!news.mixmin.net!aioe
    .org!.POSTED.e7QCCAsmw15tzXLk/MBxxw.user.gioia.aioe.org!not-for-mail
    From: adam <a...@a...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Bimber machen
    Date: Fri, 20 Dec 2019 16:45:43 +0100
    Organization: Aioe.org NNTP Server
    Lines: 33
    Message-ID: <qtiqb5$cc3$1@gioia.aioe.org>
    References: <1...@g...com>
    NNTP-Posting-Host: e7QCCAsmw15tzXLk/MBxxw.user.gioia.aioe.org
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Complaints-To: a...@a...org
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:68.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/68.3.1
    Content-Language: pl
    X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:558775
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2019-12-20 o 08:45, Lisciasty pisze:
    > Żona ostatnio jakieś ajerkoniaki i inne napitki kręci, a cena spirytu
    > w markecie urywa d. A mają ponoć być podwyżki akcyzy :]
    > Metodą chałupniczą nie bardzo chce mi się eksperymentować, kupiłbym
    > sobie gotowca i tyle. Czy ktoś ma doświadczenia z aparaturą dostępną
    > na rynku? Na przykład z czymś takim:
    >
    > http://inoxstill.pl/destylator-bimber-aabratek-lm-ol
    m-skn-110l-automat
    >
    > generalnie chodzi mi o ideę klamota z nierdzewki, wyposażonego w grzałki,
    > czujniki, zaworki, sterownik i takie tam duperele.
    > Wynalazki typu keg po piwie i kawał rury raczej skreślam.
    >
    > Spiritus movens :>
    > L.

    Decyzję chyba już podjąłeś;) Hobby to jest hobby i nie patrzy się na
    inne aspekty.
    Napiszę swoje spostrzeżenia.
    * Pracy jest przy tym sporo, nawet jak będziesz miał automat.
    * Inwestycja zwraca się długo
    * Koszt nalewki zrobionej własnoręcznie jest porównywalny z ceną
    "nalewki" kupionej w marketowej.
    * Uzyskany produkt nie jest absolutem, jak pisze wiele osób. W domowych
    warunkach nie da się uzyskać jakości z wielopiętrowego rektyfikatora.
    * Nie ma też charakterystycznego posmaku bimbrowego, jest lekko mdły.
    * Przepisy nasze są jakie są, kilka miesięcy temu dość głośno było o
    tym, jak to złapano bimbrownika w Białymstoku, który miał 150 l zacieru
    i zrobiono zniego przestępcę. A 150 l to nie jest szokująca ilość,
    zauważ że bańka z tego linku ma 100l.
    * Zastanawia mnie prędkość uzysku 5 l/h. Normalnie dla aabratka jest
    około 1,5 l/h. Może tutaj pomaga automatyka, może jest błąd w opisie, a
    może wychodzi gorszy produkt.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1