eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieEkogroszkowcy pomóżcie › Re: Ekogroszkowcy pomóżcie
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
    From: "Tomek" <a...@i...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Ekogroszkowcy pomóżcie
    Date: Mon, 21 Dec 2009 09:42:39 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 27
    Message-ID: <hgnce3$19s$1@news.onet.pl>
    References: <hgnae2$rh6$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: 87-205-11-43.ip.netia.com.pl
    X-Trace: news.onet.pl 1261384963 1340 87.205.11.43 (21 Dec 2009 08:42:43 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 21 Dec 2009 08:42:43 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:381571
    [ ukryj nagłówki ]

    > Na retorcie tworzy się krater, po bokach powstają spieki (takie szare
    > spieczone kawałki), w popiele jest około 10% części stałych.

    te czesci stale to niedopalony wegiel czy wlasnie spieki?

    > Piec odpaliłem w sobote o 8 rano, zasypałem 5 worków po 25kg, podejrzewam
    > że starczy to do dzisiejszego południa, może wieczora.

    u mnie przy obecnych temperaturach wychodzi niecaly worek na dzien.

    > Co mógłbym zmienić, poprawić, na co zwrócić uwagę??

    Generalnie na poczatek trzeba udstawic tak dmuchawe (moc), zeby plomien byl
    duzy i spokojny (a nie jak z palnika gazowego - krotki i postrzepiony).
    Nastepnie nalezy ustawic ilosc podawanego wegla i dlugosci przedmuchow tak,
    aby nie robil sie krater o ktorym piszesz (za malo wegla lub za dlugo i
    mocno dmuchasz) i jednoczesnie niedopalony wegiel nie spadal do popielnika.
    Oczywiscie po tej zmianie nalezy zmodyfikowac moc dmuchawy. I tak w kolko :)
    Palensko ma przypominac kopiec kreta, z komina moze sie conajwyzej lekko
    dymic, a temperatura spalin ma byc mozliwie jak najnizsza. Pamietaj - duzo
    powietrza=duzo ciepla ucieka przez komin, malo powietrza=cieplo spada do
    popielnika :)

    --
    Tomek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1