eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieKoszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej › Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipa
    rtners.pl!not-for-mail
    From: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Koszty eksplotacyjne kuchni indukcyjnej
    Date: Sun, 6 May 2012 17:44:16 +0200
    Organization: GTS Energis
    Lines: 26
    Message-ID: <jo668k$1s9b$1@news2.ipartners.pl>
    References: <1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discussion-forums@ynep10>
    NNTP-Posting-Host: wimax4-143.telbeskid.com.pl
    X-Trace: news2.ipartners.pl 1336319060 61739 85.219.200.143 (6 May 2012 15:44:20 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: 6 May 2012 15:44:20 GMT
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Priority: 3
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:449898
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik <s...@g...com> napisał w wiadomości
    news:1692203.1320.1336155451999.JavaMail.geo-discuss
    ion-forums@ynep10...

    >Dopiero po chwili uświadomiłem sobie że moja indukcja ma o 2 kW wiekszą moc
    >od ceramicznej.
    >Więc czas grzania wody a wiec koszty energi mogą wydawać sie mniejsze a tak
    >naprawde to fikcja bo pobieram większy prąd (moc).


    Grzejąc na indukcji masz krótszy czas nagrzewania garnka i tego co w środku
    gdyż na płycie indukcyjnej rozgrzewane jest bezpośrednio dno garnka a nie
    jak w normalnej ceramicznej grzałka musi sama się rozgrzać pokonać straty
    wynikajace ze swojej pojemności cieplnej (jest nawinięta na korpusie) ogrzać
    dno przez kawałek szyby vitroceramicznej i dopiero ciepełko trafia w dno
    garnka.
    Jak gotujesz wodę na indukcji to zaraz po ściągnięciu garnka jesteś w stanie
    na chwilę dotknąć ręka pole gdyż nie przekracza 100stC, oczywiście grozi
    poparzeniem ale nie jest tak gorące jak pole normalnej kuchni w której
    temperatura może wynosić nawet kilkaset stopni. Świadczy to wszystko o tym
    że gotowanie na indukcji jest tańsze i szybsze a większą mocą pola się nie
    sugeruj.


    Marek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1