eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek? › Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.n
    eostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
    l
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Mon, 8 Oct 2012 17:41:27 +0200
    Message-ID: <5lr2klhzcavm$.pbcrk2b79b2t$.dlg@40tude.net>
    Lines: 39
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.26.78.26
    X-Trace: 1349710914 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26710 83.26.78.26:49970
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:234918
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Mon, 8 Oct 2012 10:08:47 +0200, 4CX250 napisał(a):

    > Już ze trzy razy
    > zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe.

    Śluzowatość wina. Albo owoce były zarażone, albo sprzęt.


    "Śluzowatość

    Objawy: wino jest gęste, śluzowate, ciągnie się przy nalewaniu (jak ślina),
    czasem widoczne są drobne bąbelki CO2 i osad. Zapach nieczysty, trawiasty,
    z nutą utlenienia i octu, smak płaski, zwietrzały, kompotowy, nieświeży.

    Odpowiadają za to polisacharydy, które mogą się pojawić jako produkt
    uboczny fermentacji jabłkowo-mlekowej za sprawą niektórych bakterii z
    rodzaju Pediococcus (np. P. damnosus) i Leuconostoc (zwłaszcza L.
    mesenteroides i L. dextranicum). Tworzenie się polisacharydów mogą także
    wspomagać bakterie octowe i niektóre pleśnie.

    Choroba ta obecnie zdarza się wyjątkowo, najczęściej w winach białych o
    niskiej kwasowości i wysokim pH (ponad 3,5) oraz zawartości alkoholu
    poniżej 11°, które były słabo siarkowane i późno zlewane znad osadu
    drożdży. Przyczyną śluzowatości może być też zbyt wczesne butelkowanie
    wina, przed całkowitym zakończeniem fermentacji jabłkowo-mlekowej.

    Jeśli choroba ta pojawi się w kadzi, przed butelkowaniem, należy wino jak
    najszybciej przelać do innego zbiornika otwartym strumieniem, zasiarkować
    dawką około 75 mg/l SO2 i przefiltrować (wcześniej można spróbować rozbić
    sluzowata strukture przy pomocy trzepaczki do piany lub miksera). Jeśli
    problem nie zniknie, należy zastosować klarowanie węglem aktywnym w dawce
    0,1?0,3 g/l. Wino takie można później poprawić, kupażując je z winem o
    wyższej kwasowości."

    http://www.winologia.pl/teksty_wadywina.htm
    --
    XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
    takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
    (by XL)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1