eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyPamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek? › Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!nf1.ipartners.pl!ipar
    tners.pl!news2.ipartners.pl!not-for-mail
    From: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
    Date: Mon, 8 Oct 2012 18:40:57 +0200
    Organization: GTS Energis
    Lines: 27
    Message-ID: <k4uvmt$l08$1@news2.ipartners.pl>
    References: <50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl>
    <5072eefe$0$26684$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: wimax4-143.telbeskid.com.pl
    X-Trace: news2.ipartners.pl 1349714461 21512 85.219.200.143 (8 Oct 2012 16:41:01 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: 8 Oct 2012 16:41:01 GMT
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Priority: 3
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:234920
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:5072eefe$0$26684$65785112@news.neostrada.pl...
    >
    > Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
    > news:50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl...
    >> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
    >> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
    >> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
    >
    > Nie będzie raczej klarowne. Też robilem wino z jabłek i nie sklarowalo
    > się. Teraz mam wino z jabłek w balonie gdzie sok był wyciskany prasą.
    > Ciekaw jestem czy też się nie sklaruje. Możesz spróbować żelatyny. Jednak
    > ja bym tak zostawił. Ale że jest gęstawe to trochę dziwne.

    Wydaje mi się że za mało wody dolałem i stąd takie gęstawe. Ten sok był od
    początku gęsty jak ulepek.

    Co do klarowności to właśnie przed chwilą znów zlałem z nad osadu ale nadal
    brakuje mi do klarowności naprawdę sporo.
    No nic, daję mu czas do grudnia, jak nie to pójdzie na %%%.
    Aaa jeszcze jedno, zastanawiam się czy aby nie ubić resztek drożdży dodając
    pirosiarczanu. Wolałbym tego uniknąć jak dotychczas w robionych winach ale
    obawiam się że coś się może dziać z nim dziwnego.

    Marek


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1