eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodySok z sokownika. Pytanko o cukier. › Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin3!goblin.stu.neva.ru!news.imp.ch!newsfeed.ti
    scali.ch!npeer.de.kpn-eurorings.net!npeer-ng0.de.kpn-eurorings.net!newsfeed.neo
    strada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neos
    trada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <53c190b3$0$2378$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Sat, 12 Jul 2014 21:54:59 +0200
    Message-ID: <11yzuwyvrf21o$.1q7xaztjzgx9y.dlg@40tude.net>
    Lines: 20
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.80.125
    X-Trace: 1405194896 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2370 79.185.80.125:8639
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:237611
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Sat, 12 Jul 2014 21:47:01 +0200, Jacek napisał(a):

    > Robię sok w sokowniku (wiśnie, porzeczki, agrest).
    > Są dwie szkoły. Jedna mówi, żeby owoce wsypane do sokownika posypać
    > cukrem i to dość sporo i potem dopiero parować. Druga szkoła każe zrobić
    > sok bez cukru, a dosładzać dopiero potem przed przelaniem do butelek.
    > Który sposób jest lepszy z punktu widzenia wydajności? Z cukrem, czy bez?
    > Jacek

    Szkoła "bez cukru" powstała w czasach jego braków na rynku, z oszczędności
    - ponieważ część cukru pozostaje w owocach.
    Generalnie powinno się owoce parować _z cukrem_, ponieważ cukier działa na
    owoce macerująco, ułatwiając/przyspieszając wydostawanie się soku.
    Jest też drugi argument "za" metodą z cukrem - cukier jako produkt sypki
    przechowywany w papierowym op. zawiera bakterie - więc podczas parowania
    sterylizuje się razem z sokiem i możesz nalewać taki gorący słodki sok
    wężykiem wprost z sokownika do wysterylizowanych butelek, sterylizacja w
    butelkach nie jest już konieczna.
    --
    XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1