eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodySok z sokownika. Pytanko o cukier. › Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.fsmpi.rwth-aachen.de!were
    tis.net!feeder4.news.weretis.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!n
    x02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news
    .neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-m
    ail
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
    References: <53c190b3$0$2378$65785112@news.neostrada.pl>
    <11yzuwyvrf21o$.1q7xaztjzgx9y.dlg@40tude.net>
    <53c1944f$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Sat, 12 Jul 2014 22:45:25 +0200
    User-Agent: slrn/pre1.0.2-21 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 28
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1405197925 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2360 77.253.217.116:57827
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:237616
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan Jacek napisał:

    >> Jest też drugi argument "za" metodą z cukrem - cukier jako produkt sypki
    >> przechowywany w papierowym op. zawiera bakterie - więc podczas parowania
    >> sterylizuje się razem z sokiem i możesz nalewać taki gorący słodki sok
    >> wężykiem wprost z sokownika do wysterylizowanych butelek, sterylizacja
    >> w butelkach nie jest już konieczna.
    > Dzięki. Straty cukru w pozostałym owocach jakoś przeboleję, zależy mi na
    > większej wydajności. Co do braku konieczności pasteryzowania, to u mnie
    > się ta metoda nie sprawdza i sok mi pleśnieje na powierzchni. Może mało
    > słodzę. Na jeden "wsad" daję max kilo cukru i wychodzi mi zależnie od
    > owoców od 1,5 do 3 litrów soku. Sok zawsze zagotowuję i wrzący wlewam do
    > butelek, zakręcam i finito. Trzyma się nawet po kilka lat.

    Ja robiłem sok porzeczkowy metodą gorącą na sicie w szybkowarze -- na
    odcinku zaopatrzenia w sokowniki musiały być wtedy jakieś przejściowe
    trudności. Cukru był wtedy nadmiar, bo był na kartki, więc się brało
    cały przydział, nie myśląc przy tym co z takimi ilościami zrobić. Ale
    nie dodawałem go prawie wcale, tylko jakieś symboliczne ilości. Mimo
    tego przetwór przechowywał się przez lat kilka. Może za sprawą wyższej
    temperatury w szybkowarze. Nie wnikam w to, czy gorsze jest grzanie
    owoca do wyższej temperatury (i robienie jesieni średniowiecza z miąższu
    w witaminy przebogatego), czy dodawanie białej śmierci. Tak po prostu
    było -- i dobre te porzeczki wychodziły (po latach się zgalareciły, co
    na dobre im wyszło).

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1