eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieTroche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni › Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie najbardziej zadowoleni
  • X-Received: by 10.157.87.132 with SMTP id q4mr343195oth.2.1517558430340; Fri, 02 Feb
    2018 00:00:30 -0800 (PST)
    X-Received: by 10.157.87.132 with SMTP id q4mr343195oth.2.1517558430340; Fri, 02 Feb
    2018 00:00:30 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-medi
    a.com!news.highwinds-media.com!w142no513937ita.0!news-out.google.com!s63ni899it
    b.0!nntp.google.com!g80no512594itg.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.goog
    legroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 2 Feb 2018 00:00:29 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <f...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=37.130.26.26;
    posting-account=AdTXyAoAAABvnbJi5xK7Mg68w1Hn7NbA
    NNTP-Posting-Host: 37.130.26.26
    References: <f...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <2...@g...com>
    Subject: Re: Troche nie na temat. Zakupy z zeszlego roku z ktorych jestescie
    najbardziej zadowoleni
    From: abomito <a...@w...pl>
    Injection-Date: Fri, 02 Feb 2018 08:00:30 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Body-CRC: 3851384643
    X-Received-Bytes: 3314
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:538564
    [ ukryj nagłówki ]

    Witam!
    > Maszynke do pieczenia chleba kupilem. Takich chlebow jak przez prawie rok jadlem
    nie jadlem do zakupu maszynki. Prosty i niedrogi gzor dal mi duzo frajdy.

    No to przyoszczędziłem i jej nie kupilem. Koleżanka córki - młody szczyl- przywiozła
    swój chleb.No to jak ona da radę, to ja nie dam?
    Początkowy zakwas wycyganiłem w piekarni, ale juz wiem, ze można samemu.Miarkę mam
    wycechowaną na szklanki 0,2l, więc trudno to przemienić na gramy...
    Dwie szklanki żytniej 2000 mieszam z zakwasem i czekam z dobę( można 12 godzin).Potem
    zabieram trochę zakwasu z powrotem do słoika i do lodówki.
    Dokładam 4 szklanki pszennej 650, po ok 4 godzinach druga taka porcja, potem jeszcze
    jedna.Wody- no tak żeby było trochę gęstsze niż na naleśniki.Mieszam dużą łyżką a
    nie lubię się zmęczyć.Przy czwartej porcji dokładam lekką niepełną szklankę otrąb i 5
    łyżek siemienia.Musi wyjść jak normalne,drożdżowe ciasto.Wkładam do dużej blachy i w
    piekarniku podnoszę temperaturę do 40-50°, żeby wyrosło.To jest jedyny czas, kiedy
    trzeba uważać.Może wyleżć z blachy.Zresztą- szkoda prądu.Jak urośnie, podnoszę
    temperaturę do 200° i piekę około godziny. Jak lekko wystygnie wywalam s blachy, a
    gdy całkiem- kroję na ćwiartki.O ile dzieciaki mi chleba nie zabiorą, to pierwsza
    ćwiartka idzie przez jeden dzień.Druga- ze dwa.Trzecia trzy.Czwarta tydzień.W
    połowie- zaczynam drugi chleb.
    A ten na drożdżach-trzeba pamiętać o drożdżach.A taki chleb tygodnia nie
    wytrzyma.Lepiej kupić.
    Pozdro.abomito

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1