eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWymiana złoża w zmiękczaczuRe: Wymiana złoża w zmiękczaczu
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!eternal-september.org!feeder3.eternal-september.org!news.
    eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
    From: Mateusz Bogusz <m...@o...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Wymiana złoża w zmiękczaczu
    Date: Fri, 9 Feb 2024 07:52:11 +0100
    Organization: A noiseless patient Spider
    Lines: 51
    Message-ID: <uq4i2r$2h2us$1@dont-email.me>
    References: <up2ic9$fth$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <4...@g...com>
    <upof65$3n7a7$1@dont-email.me> <upqg81$hb8$2$Janusz@news.chmurka.net>
    <upslhf$or3u$1@dont-email.me> <upsq6g$7d1$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <upvl3v$1cj65$1@dont-email.me> <uq0fhq$qd3$1$Janusz@news.chmurka.net>
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Fri, 9 Feb 2024 06:52:11 -0000 (UTC)
    Injection-Info: dont-email.me; posting-host="deaf8be93135cf798fc9a08a075a026e";
    logging-data="2657244";
    mail-complaints-to="a...@e...org";
    posting-account="U2FsdGVkX18CEUr/3XoNqgT3/M7dKBqC"
    User-Agent: Mozilla Thunderbird
    Cancel-Lock: sha1:y104rKF7Yd7DYBWe68bKUW4Rg2Y=
    In-Reply-To: <uq0fhq$qd3$1$Janusz@news.chmurka.net>
    Content-Language: pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:594463
    [ ukryj nagłówki ]

    On 07.02.2024 18:44, Janusz wrote:
    > Ciekawe, wynika z tego że chyba chlor po drodze trochę ich zabije w rurach.
    > Tam dopuszczają a nas czyli biorących ze studni tak ostro traktują,

    Escherichia coli - w wodzie często oznacza skażenie ściekami, dop. zero.

    Enterokoki kałowe - są dobrym wskaźnikiem mikroorganizmów odpornych na
    chlor, dop. zero.

    Bakterie z grupy coli - sugeruje duże prawdopodobieństwo występowania
    innych bakterii w tym chorobotwórczych. Jednak przy braku równoczesnej
    obecności w wodzie Escherischia coli oraz enterokoków, zazwyczaj
    wyklucza się kałowe skażenie ujęcia.

    "Zgodnie z wytycznymi GIS, woda z obecnością 1-10 jtk coli/100 ml nadaje
    się do picia po przegotowaniu. Ta sama woda jest stosowana do
    przygotowania posiłków, mycia zębów, owoców i warzyw oraz kąpieli
    niemowląt. Woda bez gotowania nadaje się do mycia i prania. W przypadku
    bakterii coli powyżej 10 jtk/100 ml, woda nie nadaje się do spożycia ani
    kąpieli, tylko do prac porządkowych i spłukiwania toalet."

    > podobno kiedyś było dopuszczalne do 12, teraz 0, mnie kilka wyszło ale

    Pewnie chodzi Ci o grupy coli. Te nadal warunkowo są dopuszczalne - jak
    powyżej.

    > chyba dlatego że nie odkaziłem kranu palnikiem.

    Pierwsze badanie wody, też podszedłem nie tak rygorystycznie jak
    zalecali i wyszło po kilka z każdego rodzaju. Zalałem studnię
    podchlorynem sodu, wypompowałem po 24h i opaliłem kran przed drugim
    pobraniem - wyszło już 0 wszystkich trzech.

    Warto się przyłożyć, bo za te badania teraz już sobie liczą ~100zł za
    wybraną bakterię. Legionella to już w ogóle ~200zł za badanie.

    > Ale zbiorniki i ujęcia są zamknięte, poza tym badają wodę na bieżąco, małże i te
    sprawy ?

    W domu za hydroforem mieć akwarium z małżami... ;-)

    > Ja też, teren rolniczy tyle że u mnie to była łąka, krówki pasały się, ale one
    mniej azotu produkowały, azotyny<0,025 na 0,5 norma, a azotany 0,88/50, czyli 5%
    normy i 1,76% normy.

    Szczególnie azotyny są niebezpieczne, bo rakotwórcze. Dlatego nie
    powinno się podgrzewać wędzonek, ani niczego co było nimi (np. peklo
    solą) konserwowane. Jak robić zapiekanki, to z sera żółtego bez
    konserwantów i czystej tylko parzonej szynki. To samo z domową pizzą ;-)

    --
    Pozdrawiam,
    Mateusz Bogusz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1