eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domCzajnik elektryczny 0-PL › Re: Czajnik elektryczny 0-PL
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
    rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.dom
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
    References: <55435a7b$0$27513$65785112@news.neostrada.pl>
    <q...@4...net> <mi4igr$qf1$1@dont-email.me>
    <1sdmbybaj2p62.1oy9ogbozz045$.dlg@40tude.net>
    <mi63ne$mgm$1@dont-email.me> <bqf7jx4hnsab.74iurbryu28r$.dlg@40tude.net>
    <mi8nu2$haj$1@dont-email.me> <g...@4...net>
    <mifsv4$ea$1@dont-email.me> <t90lnixwtby2$.197y9uu6iqd5n$.dlg@40tude.net>
    <554bad47$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
    <1vd8n8g7bul7j$.8sey9zfq5pne$.dlg@40tude.net>
    <554bcb8e$0$2191$65785112@news.neostrada.pl>
    <ndprgb53m8kf$.1jxcd1uifzkul.dlg@40tude.net>
    <554c538c$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
    <ch9mfkbkqs4i$.1ns1vhoc6esgi.dlg@40tude.net>
    <554c9840$0$8369$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl> <miijqb$e00$1@dont-email.me>
    Organization: : : :
    Date: Fri, 8 May 2015 18:15:08 +0200
    User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 45
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1431101708 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2207 77.253.217.116:12045
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140756
    [ ukryj nagłówki ]

    Pan Pszemol napisał:

    >> Plastikowe rury do wody mają w kartach katalogowych takie tabelki
    >> -- ile czasu mogą pracować w różnych zakresach temperatur. Dla tych
    >> najwyższczych, bliskich wrzenia (80-90°C) gwarantuje się kilka lat.
    >> Działania non stop
    >
    > I też w gwarancji nie chodzi o to, że po kilku latach w porach plastiku
    > będą legionelki :-) Chodzi o gwarancję wytrzymania nominalnego ciśnienia.
    > Czajnika to nie dotyczy bo tam masz system otwarty do atmosfery.

    O ogólną gwarancję na to, że plastik nie zatraci pierwotnych właściwości.
    Porowatość byłaby czynnikiem osłabiającym wytrzymałość na ciśnienie,
    jak i sprzyjającym rozwojowi żyjątek. Ale porowatość w ogóle nie jest
    czynnikiem, ktory warto brać pod uwagę -- i tak rury z tworzyw sztucznych
    mają ją najmniejszą ze wszystkich do tej pory używanych. A wytrzymałość
    na ciśnienie największą.

    >> Z ceramiką też tak, że różna. Mikrobiolodzy wiedzą, że przez sączki
    >> z porcelany (takiej chińskiej, porządnej i gładkiej) przesączają
    >> się wirusy. Ale już na przykład współczesne spieki patelniane takiej
    >> własności nie mają. W drugą stronę odchylona jest ceramika dzbankowa.
    >> Fachowcy mówią, że wypaana jest "na biskwit", a dopiero później
    >> szkliwiona. Jej wnętrze przypomina biszkopcik, niktórzy też porównują
    >> ją do marmuru. A szkliwienie wcale nie jest ani szczelne, ani całkowite
    >> (z technologicznych powodów część naczynia musi pozostać nieszkliwiona).
    >> Tak więc mamy nie podejrzenie, lecz gwarancję, że oldskulowy dzban
    >> zawsze pozostanie porowaty. Co zresztą ma wiele zalet. Kwaśnie mleko
    >> nastawiane w do tego przeznaczonym dzbanie, ogóry kiszone w ceramicznym
    >> garnku -- to przeważnie wychodzi świetnie. Te naczynia mają swoje
    >> życie wewnętrzne, wysublimowane kultury bakteryjne mają gdzie się tam
    >> przechować, gwarantują stałość i powtarzalność procesu.
    >
    > No toś teraz dał czadu... kobita się nam wystrasz i zacznie plastikowe
    > kupować.

    Nie sądzę. Łatwiej wybrać sobie autorytet odpowiadający własnemu
    poziomowi intelektualnemu. Tyle jest blogów, których autorzy swoim
    słowem zaświadczą, że tylko czajnik wyprodukowany w mrocznych czasach
    przez Spółdzielnię Pracy "Daremny Trud" w Kamionce Niżnej da poczucie
    wolności od bakterii. A z tym kwaśnym mlekiem, to tylko ściema. Albo
    "wyjątek potwierdzający regułę".

    --
    Jarek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1