eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDyniowo...Re: Dyniowo...
  • Data: 2011-09-21 20:20:43
    Temat: Re: Dyniowo...
    Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Ikselka pisze:
    > ...mi :-)
    > http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608

    Fajne zdjęcia.

    > Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
    > Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
    > zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
    > kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
    >
    > Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
    > delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
    > chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
    > niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
    > solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
    > Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
    > Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
    > Polecam!

    U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
    roku zresztą tylko symbolicznie.
    Za to za Twoją radą zaczęłam spożywać w nadprogramowych ilościach
    cukinię panierowaną taką z patelni. Świetna rzecz.
    Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia.
    IMO najlepszy przepis na leczo.

    --

    Paulinka

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1