eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domCzajnik elektryczny 0-PL › Re: Czajnik elektryczny 0-PL
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin1!goblin.stu.neva.r
    u!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrad
    a.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.dom
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
    References: <55435a7b$0$27513$65785112@news.neostrada.pl>
    <q...@4...net> <mi4igr$qf1$1@dont-email.me>
    <1sdmbybaj2p62.1oy9ogbozz045$.dlg@40tude.net>
    <mi63ne$mgm$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
    <sqhybf5tbrtf$.o81z0o130o9j$.dlg@40tude.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <16ujin8s1fl96$.1alf2tskjdl6x.dlg@40tude.net>
    <mi8njb$g4a$1@dont-email.me>
    <ybanym9dr4ty$.1ibjnis2e7ffa$.dlg@40tude.net>
    <mia8p0$2r4$1@dont-email.me> <p...@4...net>
    <mifs7s$t6o$1@dont-email.me>
    <p0o1el1lk49f$.1c9nvyejm07gx$.dlg@40tude.net>
    <mig96r$jiv$1@dont-email.me>
    <554bab75$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Date: Fri, 8 May 2015 00:54:44 +0200
    User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 41
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1431039284 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27528 77.253.217.116:38127
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140696
    [ ukryj nagłówki ]

    Pani Ewa napisała:

    > IMO to nie trzeba nawet podgrzewać. Co mniej więcej miesiąc stosuję ocet
    > do odkamieniania płyty grzewczej w parowarze, w ogóle nie podgrzewam,
    > tylko zalewam i czekam parę godzin. W parowarze używam tylko kranówki, a
    > we Wrocławiu mamy wodę bardzo twardą.

    Moja woda całkiem niewapienna, bo żaden kamień się nie odkłada, nawet po
    wielu latach. Ale też nie jakaś specjalnie miękka -- ta jak się trafi, to
    trudno włosy po myciu wypłukać, wciąż ma się wrażenie, że coś się pieni.

    Zdarzyło mi się też mieszakć w domu z wybitnie zawapnioną wodą, to w
    jakieś wakacje było. Gotowało się tę wodę w emaliowanych czajnikach
    stawianych na piecu drewnem opalanym. Wrzątku do herbaty dało się z
    takiego czajnika wylać może z połowę tego, czego człek się spodziwał.
    A pusty imbryk wzięty do ręki -- no, swoje ważył. Tam nie dwa, ale
    może i więcej centymetrów osadów w kolorze bawarki było. Na dnie,
    na ściankach, a nawet spod pokrywki wyłaziły. Mieli tam też czajnik
    elektryczny, na bezogniowe poranki. Właśnie taki ceramiczny z kablem
    przypiętym z boku. On był równie zarośnięty w środku. Ale co ciekawe
    -- na grzałce było stosunkowo mało kamienia. Łatwo to wytłumaczyć tym,
    że grzałka przez częste i silne nagrzewanie i stygnięcie ma zdolność
    samooczyszczania. Jak się zbierze warstewka, to szybko z powodu naprężeń
    odpadnie.

    Jak widać, woda wodzie nierówna. Na różną można trafić. Niektórzy mają
    taką, z której kamień wytrąca się tylko na grzałkach. Ceramikę pozostawia
    nietkniętą, gładką i błyszczącą -- bez zakamarków dla Złych Bakterii.

    > Czajnika nie odkamieniam, bo na herbatę gotuję wodę z butli i nic mi się
    > nie osadza. BTW Mam ten sam czajnik co Ty, jak podejrzewam - też ładnych
    > parę lat i nic się z nim nie dzieje (Braun, już kiedyś o nim tu pisałam,
    > nic się nie zmieniło).

    O tym ostatnim lepiej więcej nie pisać -- wkrótce zaczyna się cisza
    wyborcza.

    Jarek

    --
    Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1