eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domCzosne co zrobić › Re: Czosne co zrobić
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
    2.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
    -for-mail
    Newsgroups: pl.rec.dom,pl.rec.kuchnia
    From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
    Subject: Re: Czosne co zrobić
    References: <8...@g...com>
    <55019491$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
    <5501b511$0$19315$65785112@news.neostrada.pl>
    <5502837a$0$2195$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <5502da93$0$16165$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <550317af$0$2203$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: : : :
    Followup-To: pl.rec.kuchnia
    Date: Fri, 13 Mar 2015 22:01:52 +0100
    User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Lines: 46
    NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
    X-Trace: 1426280512 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2190 77.253.217.116:33711
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:140242 pl.rec.kuchnia:363232
    [ ukryj nagłówki ]

    Qrczak pisze:

    >> Jestem wielkim miłośnikiem taniego wina (tanie wino jest dobre, bo
    >> jest dobre i tanie), które przydaje się w gospodarstwie domowym nie
    >> tylko do picia. Zauważyć warto, że ocet winny cenę może mieć wyższą
    >> od wina (ale nie musi, bo zrobić go można także z wina zdatnego tylko
    >> do bigosu czy do czosnku).
    >
    > Dobre pytanie, warte crossa na kuchnię.
    > Jakie jest to dolne kryterium oceny, czy wino nadaje się jako wsad do gara?
    > Bo stojąc przed regałem, gdzie rozrzut od 9,99 do 99,99 czasem się
    > zastanawiam, czy prze- czy raczej niedo-inwestowywuję.

    Mając na uwadze moją poprzednią deklarację, trudno się po mnie spodziewać,
    że będę namawiać do przeinwestowania. Się nadawanie ma z ceną związek luźny,
    jeśli w ogóle jakiś. Wśród tych za 99,99 trzeba się nieźle nawybierać, by
    znaleźć coś godnego swej ceny. A jak się nie trafi, to strata większa niż
    przy ryzykowaniu mniejszymi kwotami. Przy kolejnej nietrafionej butelce
    pozostaje już tylko upić się z żalu.

    W przebieraniu w tanich winach zabawy tyle samo, niepewność przy oglądaniu
    czegoś pierwszy raz podobna, a satysfakcja, że się zamrnowało dychę a nie
    stówę -- bezcenna. Jak to ma iść jako wsad do gara, to tam subtelności
    bukietu mają małe znaczenie. Nie znaczy to wcale, że ma być wino marki
    wino, wszystko jedno z czego. No więc do bigosu, to ja bym raczej słodkiej
    kadarki nie polał. Tej północnej, madziarskiej, zwłaszcza. Nie że słodka,
    nie o słodycz chodzi. Ona by nawet nie zaszkodziła. Ale po coś to wino się
    leje. Nieśmiało wystąpię z teorią, że w potrawach wymagających czerwonego
    wina idzie przede wszystkim o garbniki -- trudno w kuchni w tej roli czymś
    wino zastąpić. Skoro tak, to skrajnym przeciwieństwem ubogiej w garbniki
    kadarki może być crljenak kaštelanski. Wiem trudno go u nas dopaść, ale
    kalifornijski zinfandel, na wytrawnie robiony, widziałem niedawno w Lidlu.
    A to to samo jest. Z tym że wożony przez Atlantyk i przy takim kursie
    dolara jak mamy, to on jako wino bigosowe może się nie przyjąć. Więc jak
    do bigosu, to nie tylko czerwone, nie tylko wytrawne -- jeszcze musi być
    tanina (nie, nie o cenę tym razem mi chodzi).

    Są też potrawy, w których trzeba mniej luźniego podejścia do wina, niż
    w przypadku bigosu. Taki indyk chociażby. Indyk w maladze. Tu już sama
    nazwa dania mówi o tym, z której butelki polano. Nie tylko, że ma być
    białe i słodkie -- malaga, to dość charakterystyczny smak.

    Jarek

    --
    In vino veritas.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1