eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDo winiarzy › Re: Do winiarzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.telbank.pl!
    news.task.gda.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
    From: DJ <j...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Do winiarzy
    Date: Sat, 7 Nov 2009 14:40:56 +0100
    Organization: Dialog Net
    Lines: 25
    Message-ID: <hd3td6$2jd$3@news.dialog.net.pl>
    References: <4...@n...onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: static-78-8-144-82.ssp.dialog.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.dialog.net.pl 1257601255 2669 78.8.144.82 (7 Nov 2009 13:40:55 GMT)
    X-Complaints-To: a...@d...net.pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Nov 2009 13:40:55 +0000 (UTC)
    User-Agent: Unison/1.5.2
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:227149
    [ ukryj nagłówki ]

    On 2009-11-07 08:51:22 +0100, "mirzan" <l...@o...pl> said:

    >> Witam,
    >> kupiłem ostatnio pirosiarczyn sodu w opakowaniu 100g i potrzebuje
    >> odmierzyć 3g. Dokładność wagi kuchennej pozostawia wiele do życzenia i
    >> zastanawiam się, jak to zrozbić (bez kupowania nowej wagi). Może macie,
    >> znacie jakieś sposoby?
    >
    > Do mokrej butli sypnij łyżeczkę,bez ważenia,zatkaj korkiem i będzie dobrze.
    > Do wina lepiej nie dawać,alkohl sam konserwuje.

    Jeżeli jest mocne, owszem.
    Przy słabszym już nie.

    > Jeśli wino ma wady,to najlepiej

    Niekoniecznie musi mieć od razu wady. Siarkowanie się stosuje w całym
    procesie, począwszy od tłoczenia, na butelkowaniu kończąc. Oczywiście w
    odpowiednich dla każdego etapu stężeniach.

    --
    DJ

    PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1