eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyFasola jaś › Re: Fasola jaś
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!.POSTED!not-for-mail
    From: "Fazi" <F...@m...com>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Fasola jaś
    Date: Sun, 30 Sep 2012 21:52:00 +0200
    Organization: ATMAN - ATM S.A.
    Lines: 29
    Message-ID: <k4a7t5$9gr$1@node1.news.atman.pl>
    References: <k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl>
    NNTP-Posting-Host: 89-69-121-70.dynamic.chello.pl
    X-Trace: node1.news.atman.pl 1349034725 9755 89.69.121.70 (30 Sep 2012 19:52:05 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Sep 2012 19:52:05 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    X-RFC2646: Format=Flowed; Response
    X-Antivirus: avast! (VPS 120930-0, 2012-09-30), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:234886
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał w wiadomości
    news:k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl...
    > Strąki owszem wyrośnięte ładnie, fasolki w nich ładne duże, ale tylko
    > niektóre strąki były zżółknięte i podsuszone. Zdecydowana większość
    > jest zielona.
    > Czy będziemy mieć pożytek z tak zebranej fasoli?

    Te zielone wyłuskać i zjeść szybko, nie są dostatecznie dojżałe do suszenia
    i przechowania (mocno stracą masę) a takie świeże są wyborne i gotują się w
    10 minut:)

    > Czy lepiej wysuszać ja w tych strąkach czy wyłuskać i dopiero suszyć.

    Te podsuszone (wystarczy że żółte lub nadwiędnięte jakby) można suszyć w
    strąkach
    ale trzeba mieć dobre warunki bo łatwo zapleśnieją. Ja takie łuskam i ziarno
    suszę
    w przewiewnym suchym miejscu rozsypane lub w koszu często mieszając.
    Jak zaczną lekko stukać o siebie to do wora (przepuszczalnego) i do
    piwnicy (ogrzewana niestety).

    Na przyszłosc: zbiera się wyschnięte strąki- najlepiej schną na roślinie i
    są dojżałe
    czyli najwartościowsze. Zbiór czasem do późnej jesieni, zależy jak rosną.

    pozdrawia miłośnik fasol wszelakich



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1