eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyProdukcja chrzanu - pasteryzować? › Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-2.dfn.de!ne
    ws.dfn.de!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!74.125.46.134.MISMATC
    H!postnews.google.com!h7g2000yqn.googlegroups.com!not-for-mail
    From: Aabacus <a...@t...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
    Date: Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 26
    Message-ID: <3...@h...googlegroups.com>
    References: <4...@d...googlegroups.com>
    <i8c4lq$b68$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: 78.88.205.197
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1286381898 29005 127.0.0.1 (6 Oct 2010 16:18:18 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Oct 2010 16:18:18 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: h7g2000yqn.googlegroups.com; posting-host=78.88.205.197;
    posting-account=a5ySewkAAAC93-C055yNPfLQH8ZqRATu
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0;
    GTB6.5; .NET CLR 1.0.3705),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:230460
    [ ukryj nagłówki ]

    On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
    > ?Lisciasty wrote:
    > > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
    > > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
    > > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
    > > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
    > > postawić?
    >
    > pasteryzować!
    > a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
    > nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
    > kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
    > płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
    >
    > moon-advisory

    Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
    bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
    Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
    mięsnych - np fasolka szparagowa.
    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1