eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWymiana złoża w zmiękczaczu › Re: Wymiana złoża w zmiękczaczu
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.185.234.91.146
    !not-for-mail
    From: Janusz <j...@o...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Wymiana złoża w zmiękczaczu
    Date: Fri, 9 Feb 2024 10:33:34 +0100
    Organization: news.chmurka.net
    Message-ID: <uq4rhe$evd$1$Janusz@news.chmurka.net>
    References: <up2ic9$fth$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <4...@g...com>
    <upof65$3n7a7$1@dont-email.me> <upqg81$hb8$2$Janusz@news.chmurka.net>
    <upslhf$or3u$1@dont-email.me> <upsq6g$7d1$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <upvl3v$1cj65$1@dont-email.me> <uq0fhq$qd3$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <uq4i2r$2h2us$1@dont-email.me>
    Reply-To: j...@o...pl
    NNTP-Posting-Host: 185.234.91.146
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Date: Fri, 9 Feb 2024 09:33:34 -0000 (UTC)
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Janusz";
    posting-host="185.234.91.146"; logging-data="15341";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: Mozilla Thunderbird
    Cancel-Lock: sha1:4Oy8yd5lb/YExPT7eLOKPdr2+y4=
    sha256:WbMWnqk+RQDOCWhviAEAssJln4Bu/Zt8IKpGR/wZsDk=
    sha1:P99b/j/7Zjx6ER890QuIYnQ5ba4=
    sha256:CEpMmwldTnj275v0Gy+ZgO9/31gCKhfTbuMSb6e3/SQ=
    In-Reply-To: <uq4i2r$2h2us$1@dont-email.me>
    Content-Language: pl-PL
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:594464
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 9.02.2024 o 07:52, Mateusz Bogusz pisze:
    > On 07.02.2024 18:44, Janusz wrote:
    >> Ciekawe, wynika z tego że chyba chlor po drodze trochę ich zabije w
    >> rurach.
    >> Tam dopuszczają a nas czyli biorących ze studni tak ostro traktują,
    >
    > Escherichia coli - w wodzie często oznacza skażenie ściekami, dop. zero.
    >
    > Enterokoki kałowe - są dobrym wskaźnikiem mikroorganizmów odpornych na
    > chlor, dop. zero.
    >
    > Bakterie z grupy coli - sugeruje duże prawdopodobieństwo występowania
    > innych bakterii w tym chorobotwórczych. Jednak przy braku równoczesnej
    > obecności w wodzie Escherischia coli oraz enterokoków, zazwyczaj
    > wyklucza się kałowe skażenie ujęcia.
    >
    > "Zgodnie z wytycznymi GIS, woda z obecnością 1-10 jtk coli/100 ml nadaje
    > się do picia po przegotowaniu. Ta sama woda jest stosowana do
    > przygotowania posiłków, mycia zębów, owoców i warzyw oraz kąpieli
    > niemowląt. Woda bez gotowania nadaje się do mycia i prania. W przypadku
    > bakterii coli powyżej 10 jtk/100 ml, woda nie nadaje się do spożycia ani
    > kąpieli, tylko do prac porządkowych i spłukiwania toalet."
    >
    >> podobno kiedyś było dopuszczalne do 12, teraz 0, mnie kilka wyszło ale
    >
    > Pewnie chodzi Ci o grupy coli. Te nadal warunkowo są dopuszczalne - jak
    > powyżej.
    Tak, poza tym jeszcze nie miałem dobrze zabezpieczonej studni, teraz mam
    lepiej.

    >
    >> chyba dlatego że nie odkaziłem kranu palnikiem.
    >
    > Pierwsze badanie wody, też podszedłem nie tak rygorystycznie jak
    > zalecali i wyszło po kilka z każdego rodzaju. Zalałem studnię
    > podchlorynem sodu, wypompowałem po 24h i opaliłem kran przed drugim
    > pobraniem - wyszło już 0 wszystkich trzech.
    Też by mi wypadało powtórzyć badania ale mi się nie chce :(
    poza tym kosztuje, kiedyś (15-16 lat temu) zapłaciłem 300zł za całość.
    >
    > Warto się przyłożyć, bo za te badania teraz już sobie liczą ~100zł za
    > wybraną bakterię. Legionella to już w ogóle ~200zł za badanie.
    >
    >> Ale zbiorniki i ujęcia są zamknięte, poza tym badają wodę na bieżąco,
    >> małże i te sprawy ?
    >
    > W domu za hydroforem mieć akwarium z małżami... ;-)
    Maiłem akwarium i raczej czysta woda tam nie była :(

    >
    >> Ja też, teren rolniczy tyle że u mnie to była łąka, krówki pasały się,
    >> ale one mniej azotu produkowały, azotyny<0,025 na 0,5 norma, a azotany
    >> 0,88/50, czyli 5% normy i 1,76% normy.
    >
    > Szczególnie azotyny są niebezpieczne, bo rakotwórcze. Dlatego nie
    Tak wiem o tym.

    --
    Janusz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1