eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domchleb pleśnieje zbyt szybko › Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
    -for-mail
    From: Qrczak <q...@o...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Date: Thu, 07 Oct 2010 17:41:09 +0200
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 48
    Message-ID: <i8kpmi$mbn$1@news.onet.pl>
    References: <i8jsoq$jll$1@inews.gazeta.pl>
    <4cad83ef$0$27029$65785112@news.neostrada.pl>
    <i8k3ok$ck3$1@inews.gazeta.pl> <i8kgcb$rqp$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: chello084010224103.chello.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1286466066 22903 84.10.224.103 (7 Oct 2010 15:41:06 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Oct 2010 15:41:06 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100915
    Thunderbird/3.1.4
    In-Reply-To: <i8kgcb$rqp$1@news.onet.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:124427
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia 2010-10-07 15:02, niebożę Jakub Tarczewski wylazło do ludzi i marudzi:
    >
    >> w jakimś przepisie była margaryna
    >> bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
    >> chyba żeby formę wysmarować margaryną
    >> czy może coś źle robię?
    >>
    > wysmaruj formę masłem (serio) i wysyp cienko mąką, a margarynę zostaw do
    > celów technicznych. Dodawanie tłuszczu do ciasta chlebowego (poza
    > odrobiną oliwy w niektórych przepisach) to herezja.

    Przy dobrych foremkach wystarczy delikatne maźnięcie owych oliwą.

    >> chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
    >> najwyżej z dodatkiem tym zrobię
    >> jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia
    >
    > bułka powoduje chłonięcie wilgoci przez upieczony chleb, stąd kleistość.
    > Ale co kto lubi...
    >>
    >>
    >> ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
    >> da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?
    >
    > sezamem możesz posypać chleb w formie przed pieczeniem (i wygładzić
    > mokrą łyżką). Ale o wiele lepsze są pestki dyni czy słonecznik. Poza tym
    > sezam nadaje się do sezamek (jeśli chodzi o wypieki), do ciasta
    > chlebowego w żadnym wypadku.
    >
    > A co do meritum: chleb "martwy" pieczony z użyciem nadmiaru spulchniaczy
    > i ulepszaczy pleśnieje momentalnie (można sprawdzić na typowym krojonym
    > z folii) . Chleb "żywy" zwł. pełnoziarnisty pieczony na zakwasie
    > (drożdżowego to nieco mniej dotyczy) starzeje się z wdziękiem,
    > nabierając szlachetnego smaku; zawartość kwasu mlekowego, ew. alkoholu
    > etylowego i wyższorzędowych alkoholi, nawet śladowa, skutecznie chroni
    > przed pleśnią i obcymi bakteriami. Łatwo sprawdzić, że taki chleb może
    > najwyżej wyschnąć, ale nie spleśnieje nawet po miesiącu.
    > Jeśli zrobisz chleb na uczciwie przefermentowanym zakwasie, wytrzyma o
    > wiele dłużej niż trzy dni. Jeśli używasz wyłącznie chemicznego
    > spulchniacza to się nie dziw ;-). W necie jest sporo niezłych przepisów
    > na "żywy" chleb; następnym razem zrób to porządnie.

    Potwierdzam. Chleb żytni na zakwasie po dwóch tygodniach tylko bardziej
    się "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo można naprawdę
    cienkie kromki kroć). I nie mają na to wpływu różne dodatki: całe
    ziarno, siemię, orzechy czy prażona cebulka.

    Qra

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1