eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodydynie giganty › Re: dynie giganty
  • Data: 2014-01-05 13:40:59
    Temat: Re: dynie giganty
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sun, 05 Jan 2014 11:06:33 +0100, Tadeusz Smal napisał(a):

    > W dniu 2014-01-03 00:15, Ikselka pisze:
    >> Dnia Thu, 02 Jan 2014 01:16:00 +0100, Tadeusz Smal napisał(a):
    >>
    >>> czy jeszcze kiedyś posadzę u siebie tę odmianę bo
    >>> smakowo ta odmiana jest jedną z gorszych.
    >>
    >> Tak własnie przypuszczałam. Jak coś szybko rośnie taaaakie wielkie, to na
    >> smak czasu już nie ma. Z doświadczenia wiem.
    >>
    > :)
    > Jesienią dostałem od znajomej na nasiona Hokkaido.
    > Ugotowałem z jej miąższu kompot i muszę przyznać,że ten z dyni
    > olbrzymiej jednak jakby bardziej mi smakował: był klarowny i bardziej
    > wyrazisty w smaku od tego z Hokkaido.
    > Kostki z z Hokkaido bardzo szybko rozgotowały i kompot był bardzo
    > mączysty, smakował jak rozgotowana czerwona marchewka.
    > Hokkaido będzie dobra na dżemy, zupy kremy, zapiekanki itp ale na
    > kompoty muszę poszukać odmiany o mniejszych owocach bo dynia olbrzymia
    > zajmuje za dużo miejsca w uprawie a ponadto jej owoce są zbyt wielkie
    > i zbyt cięzkie

    Bo Hokkaido (podobnie jak np Butternut, piżmowa) to są mączyste dynie do
    zapiekania i na zupy, a na ten kompot polecam zwyczajną odmianę Ambar
    (wcale nie taka olbrzymia) i Bambino. Na sałatki, dżemy i na surowo - Lunga
    di Napoli, jej miąższ jest pomarańczowy jak marchewka i soczysty jak
    cukinia:
    http://tiny.pl/qfddn
    A tutaj moje własne:
    http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
    :-)


    --
    XL
    "Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1