-
X-Received: by 2002:a24:4547:: with SMTP id y68-v6mr25082ita.1.1533050458469; Tue, 31
Jul 2018 08:20:58 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a24:4547:: with SMTP id y68-v6mr25082ita.1.1533050458469; Tue, 31
Jul 2018 08:20:58 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.
com!news.xlned.com!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.iad!feed-me.h
ighwinds-media.com!news.highwinds-media.com!g2-v6no979009itf.0!news-out.google.
com!l67-v6ni749itl.0!nntp.google.com!d7-v6no988559itj.0!postnews.google.com!gle
groupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Tue, 31 Jul 2018 08:20:58 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <2...@g...com>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=164.126.151.129;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 164.126.151.129
References: <e...@g...com>
<6...@g...com>
<5b5c05c5$0$595$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<5b5cd8a8$0$592$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@g...com>
<5b5db13c$0$691$65785112@news.neostrada.pl>
<f...@g...com>
<5b5dfdc1$0$689$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<5b5e0b98$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
<5b5f4294$0$606$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<5b5f65e8$0$608$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
<5b5f7f3a$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
<5b5f82be$0$590$65785112@news.neostrada.pl>
<5...@g...com>
<5b602587$0$622$65785112@news.neostrada.pl>
<2...@g...com>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <8...@g...com>
Subject: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Tue, 31 Jul 2018 15:20:58 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 4367
X-Received-Body-CRC: 569806084
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:543120
[ ukryj nagłówki ]Chociaz nie potrafie wazyc i wage wedug uzytkownika mam spierdolona to poszedlem
kiedys na calosc i zwazylem miske ze skladnikami przed pieczeniem i po pieczeniu. Na
kilogramowym wsadzie ubylo ponizej pieciu deko. Inaczej byc nie moze bo ciasto z
pieciu stron obudowane blacha i moze parowac tylko od gory. A ze ciasto nie sklada
sie z samej wody tylko z ciasta i zamknietych w nim babelkow dwutlenku wegla,
ciastowy styropian sie robi, to jak gora troche podeschnie to izoluje od ciepla.
Troche wiecej ubedzie w tradycyjnym piecu ale tez nieduzo bo smaruja czyms ciasto
zeby szklista skorupa na nim sie zrobila i niedopuszczala do ucieczki wody pod
postacia pary. Chleb z maszynki bardzo szybko czerstwieje, wiedza to wszyscy co maja
maszynki i pieka w nich chleb. I na dluzej niz na nastepny dzien nie ma go co robic,
chyba ze ktos lubi czerstwy. Szukalem odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje i dlaczego
kupny jest dluzej zjadliwy. Znalazlem. Odpowiada za to przemiana skrobi. Przy
pieczeniu przechodzi w inna forme i jest fajny sprezysty chleb. Ale pod wplywem
wilgoci w chlebie zmienia sie w forme pierwotna i sie zelowka z kanapki robi.
Informacja pochodzila ze firmy hurtowni sprzedajacej polepszacze do pieczywa. I
oczywiscie mieli na to stosowny preparat. Gdyby nie byl w workach po 50 kilo i nie
uzywala sie go w ilosci plaska lyzeczka na tone ciasta to bym kupil. Bylo tam tez ze
wilgotnosc chleba po upieczeniu ma kluczowe znaczenie i musi byc w scisle okreslonych
widelkach. Po proporcjach maki do wody wychodzilo ze w piekarniach uzywaja ze 20%
mniej wody niz jest w przepisach do domowej maszynki. I zeby dalo sie takie ciasto
wymieszac potrzebny jest inny skladnik ktory maja do sprzedazy. Wychodzilo mi ze
niewielki dodatek maki ziemniaczanej powinien przedluzyc przydatnosc chleba do
jedzenia. Ale ze przeszedlem na pieczenie bulek to chwilowo nie eksperymentuje.
Następne wpisy z tego wątku
- 31.07.18 17:47 Zenek Kapelinder
- 31.07.18 19:07 nadir
- 31.07.18 19:28 Uzytkownik
- 31.07.18 20:31 Zenek Kapelinder
- 31.07.18 20:49 Lisciasty
- 31.07.18 21:28 Uzytkownik
- 31.07.18 23:30 Zenek Kapelinder
- 01.08.18 08:40 Uzytkownik
- 01.08.18 08:43 Uzytkownik
- 01.08.18 08:58 Uzytkownik
- 01.08.18 09:01 Pete
- 01.08.18 09:03 Pete
- 01.08.18 09:41 Kris
- 01.08.18 09:47 Kris
- 01.08.18 11:22 WS
Najnowsze wątki z tej grupy
- deltaT w pompie ciepla
- Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- Inwentaryzacja budynku
- Traktorek do trawy na prund
- Listwa przypodłogowa pod kominek
- Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- Zakaz używania Kreta
- Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- Domy w Japonii za 3000 zł
- Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- Reczne ubijanie pod chodnik
Najnowsze wątki
- 2025-07-16 deltaT w pompie ciepla
- 2025-07-14 Wkłady do zniczy...
- 2025-07-08 Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- 2025-07-07 Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- 2025-07-06 Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- 2025-07-04 Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- 2025-06-26 Inwentaryzacja budynku
- 2025-06-26 Traktorek do trawy na prund
- 2025-06-21 Listwa przypodłogowa pod kominek
- 2025-06-19 Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- 2025-06-18 Zakaz używania Kreta
- 2025-06-04 Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- 2025-06-03 Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- 2025-06-03 Domy w Japonii za 3000 zł
- 2025-05-24 Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii