eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domkocioł/piec C.o misię 'poci'Re: kocioł/piec C.o misię 'poci'
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
    news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-online.d
    e!t-online.de!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!74.125.46.80.MISMATCH!postnews.go
    ogle.com!g26g2000vba.googlegroups.com!not-for-mail
    From: p?rform?rka <m...@i...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: kocioł/piec C.o misię 'poci'
    Date: Tue, 4 Jan 2011 14:52:02 -0800 (PST)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 71
    Message-ID: <e...@g...googlegroups.com>
    References: <a...@i...googlegroups.com>
    <ig020j$q7b$2@node1.news.atman.pl>
    NNTP-Posting-Host: 79.185.241.204
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1294181522 27656 127.0.0.1 (4 Jan 2011 22:52:02 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Jan 2011 22:52:02 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: g26g2000vba.googlegroups.com; posting-host=79.185.241.204;
    posting-account=bMVizgoAAAC7uHAEX-LQrOAmOKjCQ635
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.13)
    Gecko/20101203 Firefox/3.6.13 ( .NET CLR 3.5.30729;
    .NET4.0C),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:127046
    [ ukryj nagłówki ]

    On 4 Sty, 22:05, "Jackare" <j...@i...pl> wrote:
    > Czy ktos mógłby mi jakoś łopatologicznie
    > sprawę naświetlić?
    > --
    > p?rform?rka
    >
    > Masz zbyt niską temperaturę wody w kotle/zładzie. W każdym kotle
    > stałopaliwowym należy utrzymywać temperaturę wody na poziomie MINIMUM 60 st
    > C. Poniżej tej temperatury zachodzi bardzo szkodliwe dla kotła zjawisko
    > wykraplania się wody ze spalin na płaszczu kotła (wymienniku). Zjawisko to
    > jest przyczyną agresywnej i szybko postępującej korozji kotła. Potrafi
    > załatwić kocioł w 3-5 lat bo to co się wykrapla ze spalni jest wodą tylko z
    > nazwy - są to rozpuszczone w wodzie kwaśne związki pochodzące ze spalania
    > paliwa stałego, np kwas siarkowy w przypadku spalania węgla. Dodatkowo niska
    > temperatura wody w układzie CO powoduje bardzo szybke zarastanie komina i
    > wnętrza kotła smołą i leszem co powoduje
    > spadek jego wydajności i konieczność częstego czyszczenia.
    > Zabezpieczeniem kotła przed korozją niskotemperaturową jest stosowanie
    > zawrów czterodrogowych ograniczających czas oddziaływania na kocioł korozji.
    > Podstawowym zabiegiem ze strtony użytkownika jest utrzymywanie odpowiednio
    > wysokiej temperatury zładu.
    > Jeżeli masz możliwość obserwowania wnętrza kotła to zobaczyłabyś że dopóki
    > woda nie osiągnie temperatury 58-60 st C wymiennik (płaszcz wodny) jest cały
    > pokryty skroploną wodą. Po osiągnięciu wymaganej temperatru zajwisko
    > roszenia samo zanika i następuje samooczyszczanie kotła.
    > --
    > Jackare

    O, i takie odpowiedzi są miodem dla moich oczu!
    Dziękuję. Bardzo cenne wiadomości, tylko
    proszę powiedz mi jeszcze jak zrobić, bym
    w domu mogła wytrzymać i żeby piec w kość nie dostawał, bo tak...
    Bo tym drzewem, które mam i małą powierzchnia jaka
    posiadam do ogrzania, plus orurowanie po ścianach
    sprawiają, że mieszkania nagrzewa się w trymiga, zanim sie
    obejrzę, to kocił miałby chęć sie zagotować i to sa dwa problemy.
    Skoro mam na piecu utrzymywać co najmniej
    60 stopni, to wypada mi, potem, albo:
    - co, wyłączyć pompkę?
    - pozakręcać grzejniki?
    - czy zadusić palenisko odcinając dopływ powietrza(no ale wtedy będzie
    zachodziło to czego chcemy uniknąć - tak?

    No w sumie to co, cos za coś albo piec pordzewieje albo ja
    sie zasuszę? A podobno grzejników
    tez nie należy zamykać bo cośtam w nich..kamień,osad
    czy inna fanaberia uszkadza te zaworki?
    No i jeszcze jedno. U mnie jak na piecu jest 60 stopni
    to ja juz mogę na golasa popylć a znajomy mówi, że
    on trzyma do 85 i u niego wieczna lodów- jak to sie dzieje?
    --
    p?rform?rka

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1