eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyCzosnek! › Re: Czosnek!
  • Data: 2015-03-31 10:18:30
    Temat: Re: Czosnek!
    Od: "Dirko" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Tadeusz Smal" <s...@s...pl> napisał w wiadomości
    news:mfddtc$ce3$1@mx1.internetia.pl...
    >
    > I jeszcze jedno o czosnku niedźwiedzim; wielu moich Klientów skarży się
    > kupując u mnie sadzonki, że wysiewali nasiona czosnku o pana Legutki i im
    > nie wzeszły. Bynajmniej nie oznacza to,że nasiona są złe
    > ale nie wzeszły w danym sezonie bo zebrane latem, jesień i zimę przeleżały
    > w torebeczkach w jakimś magazynie sklepie a wysiane wiosna nie przeszły
    > one stratyfikacji i wysiane do gruntu wschodzą dopiero w kolejnym sezonie.
    > Stratyfikacja w lodówce niewiele pomaga bo nasiona w torebeczkach są
    > wysuszone i hibernują a w naturze w naszym klimacie nasiona w glebie
    > przechodzą stratyfikują na wilgotno. Powyzższe
    > sprawdzałem

    Hejka. Wysiewając w ogródku nasiona zdecydowanej większość roślin
    (marchew, buraczki, bób czy kwiaty jednoroczne albo mieszanki traw) nie
    zawracamy sobie głowy stratyfikacją bowiem tym nasionom do skiełkowania
    wystarczy umieszczenie w glebie w chwili gdy nastaną sprzyjające warunki
    (temperatura i wilgotność).
    Są jednak rośliny, których nasiona wymagają kilkutygodniowej
    stratyfikacji w warunkach niskich temperatur i dużej wilgotności aby
    skiełkować.
    Sadzę, że solidność kupiecka wymaga umieszczenia na opakowaniu takich
    nasion informacji o konieczności stratyfikacji.
    Pozdrawiam rzetelnie Ja...cki

    PS "skaryfikacja nasion,
    zabieg stosowany w nasiennictwie, polegający na uszkadzaniu grubej i
    nieprzepuszczalnej dla wody i powietrza okrywy nasiennej (tzw. nasiona
    twarde) w celu ułatwienia kiełkowania;
    wykonywana mechanicznie (ścieranie np. ostrym piaskiem, papierem ściernym w
    tzw. skaryfikatorach), chemicznie (traktowanie np. kwasem siarkowym) lub
    termicznie (ogrzewanie nasion przez określony czas w temp. 30-45°C,
    krótkotrwałe zanurzenie we wrzącej wodzie)."



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1