eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domFrytkownica -jaką kupić? › Re: Frytkownica -jaką kupić?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!news.ceti.pl!not-for-mail
    From: Jacek Osiecki <j...@c...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Date: Thu, 15 Apr 2010 08:21:36 +0000 (UTC)
    Organization: CETI S.C. (Krakow, Poland)
    Lines: 39
    Message-ID: <s...@t...ceti.pl>
    References: <hq27bm$pl9$1@news.task.gda.pl> <s...@t...ceti.pl>
    <hq3vb6$5lk$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    Reply-To: j...@c...pl
    NNTP-Posting-Host: tau.ceti.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: alfa.ceti.pl 1271319696 82397 62.121.128.11 (15 Apr 2010 08:21:36 GMT)
    X-Complaints-To: a...@t...ceti.pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 15 Apr 2010 08:21:36 +0000 (UTC)
    User-Agent: slrn/0.9.7.4 (Linux)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:119497
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Wed, 14 Apr 2010 10:42:56 +0200, Misiek napisał(a):
    > Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
    > (ciach)
    >> Wytłumacz żonie, że to nie tłuszcz wrogiem kobiety a frytki :)
    >> Jakiekolwiek smażenie na czymś innym niż masło lub oliwa z oliwek to
    >> mnóstwo rakotwórczego syfu - a już nie ma większego i bardziej
    >> niebezpiecznego świństwa od margaryny :)
    >> Nie ma to jak uczciwy grillowany stek i do tego sama sałatka (najlepiej na
    >> surowo albo w oleju rzepakowym który jest względnie najbezpieczniejszy).
    > Podaj jakies zrodla Twoich informacji!

    http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,My_chcemy_masla_a
    _nie_margaryny.html?as=1

    I nie tylko, ale akurat tu jest ładnie wszystko razem zebrane.

    > Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),

    I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.

    > na oliwie z pierwszego tloczenia na zimno rowniez nie (do smazenia
    > nadaje sie oliwa z wytloczek i to filtrowana).

    I to najlepiej tłoczona na zimno.

    > A olej z pestek winogron? czemuz mial by byc be?

    Bo ma te same wady co wszystkie inne oleje (w najmniejszym stopniu rzepakowy
    i lniany):

    "Optymalne dla zdrowia proporcje kwasów omega-6 do omega-3 wynoszą 4 do 1.
    Tymczasem w olejach roślinnych proporcje te są wyjątkowo niekorzystne,
    zawartość kwasu omega-6 w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek
    winogron jest odpowiednio: 335, 140 i 173 razy większa niż zawartość kwasu
    omega-3."

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1