eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domGroch › Re: Groch
  • Data: 2015-01-21 22:24:33
    Temat: Re: Groch
    Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):

    > W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
    >> Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):
    >>
    >>> Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i dzisiaj
    >>> gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do grochówki, cały
    >>> czas gotując zupę. W sumie groch gotował się ponad 2 godziny i dalej
    >>> jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy moczyć groch
    >>> kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny. Jak UGOTOWAĆ groch,
    >>> żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował się?
    >>>
    >>
    >> Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.
    >>
    > Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to chyba
    > nie powód twardości?
    >

    Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
    gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem ugotowany,
    pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków podczas powolnego
    gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie trzeba starać się zbyt
    dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody i bardzo powolutku - to żeby
    się nie przypalił.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1