eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domGroch › Re: Groch
  • Data: 2015-01-22 09:07:35
    Temat: Re: Groch
    Od: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    XL wrote:
    > Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):
    >
    >> W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
    >>> Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):
    >>>
    >>>> Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i
    >>>> dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do
    >>>> grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się
    >>>> ponad
    >>>> 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy
    >>>> moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny.
    >>>> Jak
    >>>> UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował
    >>>> się?
    >>>>
    >>>
    >>> Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.
    >>>
    >> Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to
    >> chyba
    >> nie powód twardości?
    >>
    >
    > Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
    > gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem
    > ugotowany, pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków
    > podczas powolnego gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie
    > trzeba starać się zbyt dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody
    > i
    > bardzo powolutku - to żeby się nie przypalił.

    po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty
    przecież
    w ogóle to jak czytam przepisy na grochówkę i stoi żeby wziąć groch
    połówki to dalej nie czytam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 22.01.15 11:16 Tata

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1