eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domGroch › Re: Groch
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
    stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
    s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <m9on53$v0e$1@mx1.internetia.pl>
    <1b7vbcrb5sj1b$.2czxxb7xogfo$.dlg@40tude.net>
    <m9p4p7$dfc$1@mx1.internetia.pl>
    <1onywv1cj28j8$.466q9cca1if$.dlg@40tude.net>
    Subject: Re: Groch
    Date: Thu, 22 Jan 2015 09:07:35 +0100
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    X-Antivirus: avast! (VPS 150121-1, 2015-01-21), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Lines: 37
    Message-ID: <54c0afca$0$21553$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 217.99.48.27
    X-Trace: 1421914058 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 21553 217.99.48.27:4181
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:138870
    [ ukryj nagłówki ]

    XL wrote:
    > Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):
    >
    >> W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
    >>> Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):
    >>>
    >>>> Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i
    >>>> dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do
    >>>> grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się
    >>>> ponad
    >>>> 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy
    >>>> moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny.
    >>>> Jak
    >>>> UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował
    >>>> się?
    >>>>
    >>>
    >>> Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.
    >>>
    >> Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to
    >> chyba
    >> nie powód twardości?
    >>
    >
    > Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
    > gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem
    > ugotowany, pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków
    > podczas powolnego gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie
    > trzeba starać się zbyt dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody
    > i
    > bardzo powolutku - to żeby się nie przypalił.

    po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty
    przecież
    w ogóle to jak czytam przepisy na grochówkę i stoi żeby wziąć groch
    połówki to dalej nie czytam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 22.01.15 11:16 Tata

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1