eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWędzarnia - "oryginalne" projekty › Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
  • Data: 2015-08-27 23:03:31
    Temat: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    A mój wujek spod Sosnowca strącił chujem odrzutowca. To nie o kapanie tłuszczu na
    ogień idzie tylko o to że jest ogień. Wszystkie niezbędne do uwędzenia skladniki dymu
    powstają w niskiej temperaturze. Tak do trzystu stopni. Powyżej oprócz tych dobrych
    składników powstaje dużo bardzo toksyczbnych, mutagennych itp. Znaczy się że jak
    drewno ma więcej niż 300 stopni to w dymie jest syf kila i mogila. Jak w palenisku
    widać ze jest żar to tam jest więcej niż 600 stopni. WWędzarni opalanej drewnem nie
    można uzyskać temperatury 300 stopni. Tam nie można zejśc poniżej sześciuset stopni.
    W przemyśle używa się min dymogeneratorów ciernych, Obraca się stalowa tarcza i do
    niej przyciskany jest drewniany klocek. Oczywiście na potrzeby pzremysłu spożywczego
    on nie jest z gałęzi jaka sama odpadłą a z wyselekconoweanegi pod względem jakości
    drewna. Od tarcia drewno się rozgrzewa i zaczyna dymić tak od temoeratury 180 stopni.
    maszyna pilnuje żeby za bardzo się nie rozgrzało bo toksyczne będzie się wydzielało.
    Wlaściwą temperaturę w komorze wędzarniczej robią albo niskotemperaturowymi grzałkami
    elektrycznymi albo w parowych wymiennikach ciepła. Chcesz bezpieczną wędzarnię to kup
    wędzarnie firmy Bradley.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1