eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domsok zasładzany czy nie? › Re: sok zasładzany czy nie?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin3!gobli
    n1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-sp
    o-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: sok zasładzany czy nie?
    Newsgroups: pl.rec.dom
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <md2hgb$oj6$1@node2.news.atman.pl>
    <j...@4...com> <md4b8j$u7a$1@dont-email.me>
    <1960qesseewgd$.1al438ulfvvbu.dlg@40tude.net>
    <14rlfpsoal6vd$.1tme5z7sy3sd9.dlg@40tude.net>
    <195nx43ma3qkr.12ouezhyaoctb$.dlg@40tude.net>
    <rl4r0mgd1yr3$.atnm465kr877.dlg@40tude.net>
    Date: Wed, 4 Mar 2015 01:12:15 +0100
    Message-ID: <1qb8kgskjmh80.1of9aerpavkjt$.dlg@40tude.net>
    Lines: 53
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 95.49.13.1
    X-Trace: 1425427933 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2186 95.49.13.1:5856
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:139916
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Tue, 3 Mar 2015 22:40:41 +0100, Borys Pogoreło napisał(a):

    > Dnia Tue, 3 Mar 2015 21:18:09 +0100, Ikselka napisał(a):
    >
    >>> Po co sobie
    >>> robić zbędne koszty? Jakie niby parametry?
    >>
    >> Podane na opakowaniu. Co, nie ma? - a to wobec tego produkt nielegalny.
    >
    > No ale jakie konkretnie parametry? Ilości składników odżywczych? To
    > oczywiście że jest. Cukrów ma 9,7% tak btw.

    No i własnie za każdym razem ma miec tyle samo, choćby dlatego, że nie będą
    drukować do każdej partii tłoczonych właśnie jabłek innych opakowań - a ma
    się zgadzać zawartość z tym, co na opakowaniu
    A jabłka, cóż - nawet ta sama jabłonka, rok po roku, w innych warunkach
    (nasłonecznienie, nawożenie, nawodnienie, temperatura) będzie dawała jabłka
    co rusz z inną zawartość cukru i kwasu. I to wahanie słodyczy/kwaśności
    trzeba ustabilizować jakoś. A jak? - w PROCESIE PRODUKCJI SOKU poprzez
    dosładzanie/rozwadnianie. I nie ma przeproś, jeśli ten sok ma być zawsze
    taki sam. A przyroda to nie zegarek.
    O ile to prawda, że to naturalny sok, a nie z koncentratu, bo przy
    koncentracie to w ogóle no problem, tam się tylko wodę dodaje, jako że
    koncentrat ma normalizowany skład (cukier/kwas) już na etapie zagęszczania
    soku 3333-]

    >
    >>> Mam taki kartonik z workiem w kuchni aktualnie. Skład: "100% sok jabłkowy,
    >>> pasteryzowany".
    >>
    >> Taktak. Papier wszystko przyjmie. A gdzie ilość cukru itp? Co, ZERO? -
    >> tiaaaa....
    >
    > Dodanego na etapie produkcji? Zero. Bo i po co dosładzać, skoro wystarczy
    > wziąć odpowiednią odmianę jabłek?

    Nie wystarczy - tak jak winorośl na wino, mimo że co roku na tej samej
    działce zbierana, też jest co roku inna co do kwasów/cukrów w zależności od
    warunków pogodowych (nasłonecznienie, opady, temperatura itp), tak i jabłka
    na tej samej jabłoni będą co roku mniej lub bardziej słodkie/kwasne.

    I kto w to nie wierzy, to znaczy, że nie ma pojęcia o wyobrażeniu i finito.
    Dla takiego mleko leci z kranu, a sok jabłkowy bierze się z kartonu.

    --

    XL
    "Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
    na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
    ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
    ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
    pewni siebie.
    Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1