eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-20 12:56:30
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: M M <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Tak jeszcze dla uściślenia, bo nie wiem na ile autor wątku uważał na chemii w szkole.
    Kwas siarkowy(VI) inaczej siarkowy, jego sole to siarczany - to ten silnie żrący,
    elektrolit w akumulatorach.
    Kwas siarkowy(IV) inaczej siarkawy, jego sole to siarczyny - słabszy, nietrwały,
    rozpuszczony SO2 w winach.
    Nie należy ich mylić, stopień utleniania siarki +6 lub +4 robi sporą różnicę.
    A po polsku odmienia się - jest siarczyn, są siarczyny, nie ma siarczynów.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1