-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!.POSTED.77-253-38-91.dyna
mic.inetia.pl!not-for-mail
From: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
Date: Tue, 20 Jun 2023 23:35:19 +0200
Organization: A.P.Z.
Message-ID: <u6t63f$acc6$1@portraits.wsisiz.edu.pl>
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<4...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 20 Jun 2023 21:35:43 -0000 (UTC)
Injection-Info: portraits.wsisiz.edu.pl;
posting-host="77-253-38-91.dynamic.inetia.pl:77.253.38.91";
logging-data="340358"; mail-complaints-to="a...@w...edu.pl"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.12.0
Content-Language: pl
In-Reply-To: <4...@g...com>
X-Antivirus: AVG (VPS 230620-6, 20.6.2023), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590769
[ ukryj nagłówki ]W dniu 20.06.2023 o 22:48, WS pisze:
>> Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
>> Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
>> fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
>> głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
>> nie mówić.
>
> Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo, cydr w
planach.
> Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto: celem jest zamiana całego
naturalnego cukru zawartego w owocach w alko, więc nie muszę kombinować - drożdże
"padają" z braku pożywienia ;)
> Natomiast zdaję sobie sprawę z problemów związanych z produkcja słodszych wersji -
polskie owoce (np. moje winogrona) nie mają tyle cukru, żeby dojść do kilkunastu
procent alko przy których drożdże padną i zostanie jeszcze cukier w moszczu. Trzeba
je dosłodzić, a żeby nie fermentowało do ~15% ubić drożdże wcześniej...
> Podobnie piwo: po praktycznie skończonej fermentacji idzie do butelkowania,
dosypuje trochę glukozy do każdej butelki, żeby miało bąbelki, cały cukier się
przetwarza...
>
>>> Bez tego powstałby szampan ;) , ale butelki mogły tego nie przeżyć...
>> A nie, szampan jednak robi się inaczej. Nieliczne bąbelki z głównej
>> fermentacji w butelce ma muskat albo zielone wino (portugalskie vinho
>> verde).
> E... metoda podobna - szampan ma dwie fermentacje, jedna standardowo w kadzi, druga
w butelce.Czyli tak by się skończyło dosypanie cukru do butelek, żeby mieć słodkie,
lub zbyt wczesne zabutelkowanie ;)
>
>> Cydr ma więcej wspólnego z piwem, niż z winem. Podobny rodzaj fermentacji.
> W sumie może tak, ale problemem jak wyżej: jak zrobić słodki?
> Jeśli nie przerwie się fermentacji i dosłodzi cukrem, to drożdże raczej nie
skończą pracy na ~4%
> Z wytrawnym jest prosto, bo na więcej nie ma cukru w jabłkach...
>
BARBARZYŃCA!
Ja karmię winogrono...wróć...
Mam prasę i tłoczę winogrono. Dodaję drożdży winiarskich 18% i proporcję
słodu (cukier z wodą przegotowaną w stężeniu) w...wiaderku. Po 4-5
dniach usuwam łupiny (owoc) i moszcz wlewam do baniaka. Dodaję drożdży
winiarskich i pożywkę (proporcje zależne od ilości i wynikowego, czy
chcę mieć wino wytrawne czy słodkie czy półsłodkie). Każde wino ma u
mnie >17%. Wypicie jednej butelki 0,75l to bełkot. Robię tez słabsze
wina (wiśnia, porzeczka a nawet śliwka/jabłoń) Wszystkie klarowne.
Fermentacja w temp 23C/równo. Nigdy mi się nic nie spierdoliło :) To w
sumie proste, trzeba odwiedzić xxx forum winiarzy, poczytać,
eksperymentować i przestać pierdolić farmazony czy kroczyć ścieżką
konserwatywnych półgłówków, którzy nie potrafią nawet wytłumaczyć
dlaczego robią tak a nie inaczej i bazują "bo mój dziadek"... jprdl
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>
Następne wpisy z tego wątku
- 21.06.23 00:11 WS
- 21.06.23 00:16 a a
- 21.06.23 00:24 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 00:51 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 02:52 LordBluzg(R)??
- 21.06.23 12:54 a a
- 21.06.23 13:43 WS
- 21.06.23 13:59 a a
- 21.06.23 14:41 Jarosław Sokołowski
- 21.06.23 21:42 WS
- 21.06.23 21:51 WS
- 21.06.23 23:48 Jarosław Sokołowski
- 22.06.23 00:28 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- deltaT w pompie ciepla
- Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- Inwentaryzacja budynku
- Traktorek do trawy na prund
- Listwa przypodłogowa pod kominek
- Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- Zakaz używania Kreta
- Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- Domy w Japonii za 3000 zł
- Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- Reczne ubijanie pod chodnik
Najnowsze wątki
- 2025-07-16 deltaT w pompie ciepla
- 2025-07-14 Wkłady do zniczy...
- 2025-07-08 Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- 2025-07-07 Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- 2025-07-06 Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- 2025-07-04 Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- 2025-06-26 Inwentaryzacja budynku
- 2025-06-26 Traktorek do trawy na prund
- 2025-06-21 Listwa przypodłogowa pod kominek
- 2025-06-19 Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- 2025-06-18 Zakaz używania Kreta
- 2025-06-04 Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- 2025-06-03 Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- 2025-06-03 Domy w Japonii za 3000 zł
- 2025-05-24 Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii