-
Data: 2022-01-10 16:20:18
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 10.01.2022 o 11:27, Collie pisze:
> W niedzielę, 9.01.2022 o 21:42, Uzytkownik napisał:
>
>> Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
>> procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
>> zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
>> procesu fermentacji tego ciasta.
>>
>> Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
>> niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
>> zasadniczo z użyciem samych drożdży.
> Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
> 1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
> technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
> 2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
> zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
> laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
> zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
> z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;
> 3. drożdże "kupne" to drożdże hodowlane, wyselekcjonowane
> ze szczepów drożdży dzikich pod kątem szybkości działania
> i efektywności;
> 4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
> zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
> kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
> na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Te
> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
> Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
> w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
> zapleczu;
> 5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
> a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
> żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
> Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
> drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.
Po co wypisujesz takie bzdury, skoro nie masz o tym pojęcia?
Jak myślisz, dlaczego produkt tej fermentacji nazywa się zakwasem, a nie
zacierem?
Bo widzisz gamoniu, fermentację zakwasu chlebowego robią przede
wszystkim bakterie kwasu mlekowego, a nie drożdże, a podczas tej
fermentacji powstaje głównie kwas mlekowy, który nadaje kwaśny smak
pieczywu.
Drożdże tu mają znikomy udział, a same drożdże zaś powodują fermentację
alkoholową.
Co do bułek to głównie są wypiekane z mąki pszennej, ale są też pieczone
bułki z mąki żytniej lub mieszanej.
Jeszcze raz. Chleb to pieczywo oparte na zakwasie, a bułki to pieczywo
wyrośnięte na drożdżach.
Nie pisz też o marketach, bo w nich nie uświadczysz smaku chleba.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
- 10.01.22 20:23 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:31 WS
- 10.01.22 20:40 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:48 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:50 WS
- 10.01.22 20:51 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 21:13 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 21:51 WS
- 10.01.22 22:13 Zenek Kapelinder
Najnowsze wątki z tej grupy
- Zakaz używania Kreta
- Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- Domy w Japonii za 3000 zł
- Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- Reczne ubijanie pod chodnik
- Dom, mieszkanie w którym ktoś zmarł to dom toksyczny, nieczysty i nie wolno w nim zamieszkać
- Alternatywni dostawcy prądu
- Czujniki czadu, dymu w domach, nie wykrywaj?��������������� gazu
- Piec hybrydowy
- https://stolenhistory.net/threads/19th-century-radium-heating-systems.1452/
- Pojemnik z radem jako ogrzewacz do stóp
- Nowość sprzed lat - Kominki opalane radem
- Superwood - drewno które ma o 50 proc. większą wytrzymałość na rozciąganie niż stal
- co jest fajne w Anglii
Najnowsze wątki
- 2025-06-18 Zakaz używania Kreta
- 2025-06-04 Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- 2025-06-03 Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- 2025-06-03 Domy w Japonii za 3000 zł
- 2025-05-24 Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- 2025-05-24 Reczne ubijanie pod chodnik
- 2025-05-24 Dom, mieszkanie w którym ktoś zmarł to dom toksyczny, nieczysty i nie wolno w nim zamieszkać
- 2025-05-21 Alternatywni dostawcy prądu
- 2025-05-21 Czujniki czadu, dymu w domach, nie wykrywaj?��������������� gazu
- 2025-05-21 Piec hybrydowy
- 2025-05-21 https://stolenhistory.net/threads/19th-century-radium-heating-systems.1452/
- 2025-05-20 Pojemnik z radem jako ogrzewacz do stóp
- 2025-05-20 Nowość sprzed lat - Kominki opalane radem
- 2025-05-14 Superwood - drewno które ma o 50 proc. większą wytrzymałość na rozciąganie niż stal
- 2025-05-14 co jest fajne w Anglii