eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyProdukcja chrzanu - pasteryzować?Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!ne
    wsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl
    !news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <4...@d...googlegroups.com>
    <i8c4lq$b68$1@news.onet.pl>
    <3...@h...googlegroups.com>
    Date: Wed, 6 Oct 2010 21:46:47 +0200
    Message-ID: <1mw7cb8hkpg2o$.bj5v18crejte.dlg@40tude.net>
    Lines: 26
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 95.49.218.168
    X-Trace: 1286394415 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27045 95.49.218.168:50196
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:230461
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):

    > On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
    >> ?Lisciasty wrote:
    >>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
    >>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
    >>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
    >>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
    >>> postawić?
    >>
    >> pasteryzować!
    >> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
    >> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
    >> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
    >> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
    >>
    >> moon-advisory
    >
    > Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
    > bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
    > Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
    > mięsnych - np fasolka szparagowa.
    > Adam

    Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1