eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domjaka kuchenka gazowaRe: jaka kuchenka gazowa
  • Data: 2012-06-13 22:15:06
    Temat: Re: jaka kuchenka gazowa
    Od: " Jolanta" <j...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    kogutek <s...@N...gazeta.pl> napisał(a):

    > BQB <a...@a...spamowy.com.invalid> napisał(a):
    >
    > > W dniu 2012-05-05 17:44, kogutek pisze:
    > > > quent<x...@x...com> napisał(a):
    > > >
    > > >> On 2012-05-05 16:17, kogutek wrote:
    > > >>> Po wielu latach gotowania na gazie uważam że to był błąd.
    > > >>
    > > >> To jest kwestia tego jak komu się lepiej gotuje.
    > > >> Ja nie wyobrażam sobie pichcić na prądzie. Probowałem kilka razy -
    porażka
    Do gotowania używam kuchni gazowo-elektrycznej Amica.Mam ją od pół roku i
    jestem z niej zadowolona.Jedynym jej minusem jest problem z utrzymaniem
    idealnego wyglądu.Jest ona srebrna i widać na niej brud,
    szczególnie ,kiedy "coś wykipi z garnka".Proszę o radę jakim środkiem można
    czyścić blat i drzwiczki.
    Pozdrawiam
    > .
    > > >> Do tego raz jak mi wykipiało na płytę to potem garnka nie mogłem
    domyć.
    > > >>
    > > > Tak jak wszystkiego to i gotowania na kuchence z płytkami trzeba się
    nauczy
    > ć.
    > > > Wypadki zdarzają się wszędzie. Mnie też czasami coś wykipi. Na gazowej
    jesz
    > cz
    > > e
    > > > gorzej. Zdejmowałeś kiedyś osłonę pod palnikami. Syf z gilem pod nią
    jest.
    > > > Robactwo chyba tylko ze względu na temperaturę tam się nie lęgnie. Jak
    > > > rozkręcałem elektryczną bo zachciało mi się dołożyć do jednej płytki
    > > > zewnętrzny regulator temperatury to tam było tak jak w fabryce
    zakręcili. P
    > rz
    > > y
    > > > gazowej nie ma szans na założenie takiego regulatora a przy takiej z
    płytka
    > mi
    > > > to proste. I do tego bardzo użyteczne. Na początku dostałem w domu
    informac
    > je
    > > > że gównami się zajmuję a teraz się okazuje że jak by dwie płytki miały
    taki
    > > > regulator to by było dopiero dobrze.
    > >
    > > Od regulacji temperatury w gazowej masz pokrętło - większy-mniejszy
    > > płomień i jak Ci naprawdę nie pasuje, to możesz wymienić dyszę. Czym się
    > > różni ten regulator od skręcania wielkości płomienia, bo jakoś nie
    kojarzę.
    > To spróbuj gotować na kuchence gazowej regulując pokrętłem, zupę jarzynową
    w
    > temperaturze 75 stopni przez 8 godzin. Gulasz robiony w temperaturze 85
    stopni
    > też inaczej smakuje niż taki co jak się gotował to bulgotał. Wrzenie nie
    jest
    > niezbędne do tego żeby coś się ugotowało. Bulgotanie w garnku to puszczanie
    > pary w gwizdek i pozbywanie się kasy na grzanie atmosfery. Znajdź w necie
    ile
    > energii potrzeba na przemianę fazową wody. Przy gotowaniu przemiana fazowa
    > wody jest do niczego nie potrzebna. Oszczędności w złotówkach wynikające z
    > tego że nie wrze a ma temperaturę bliską wrzenia są duże. A co istotne
    > jedzenie jest smaczniejsze. Nie mam pojęcia dlaczego kuchnie elektryczne
    nie
    > są fabrycznie wyposażone w regulator temperatury z czujnikiem wkładanym do
    > garnka.
    >


    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1