-
Data: 2019-08-16 03:34:53
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Mylisz sie ze trzymanym na piecu i tylko zeliwnym. Nie stosuje sie i nie stosowalo na
garnki i patelnie golego zeliwa. Zarcie z takiego nie powlekanego niczym garnka bylo
by paskudne w smaku. Teraz seryjnie produkowane zeliwne garnki sa emaliowane. Przed
emaliowaniem byly cynowane albo wytwarzana na nich powloke grafitowa. Z zeliwnych
garnkow wychodzi lepsze bo jak napisales dlugo bylo w nich grzane w niskiej
temperaturze. W miesie ale i w grzybach, pomidorach i jeszcze wielu innych
skladnikach w czasie bardzo dlugiego grzania w temperaturze ok 80°C jeden z
aminokwasow rozpada sie na kwas glutaminowy. Czlowiek ma piec rodzajow kubkow
smakowych. Dziesiec lat temu odkryto ze ma kubki smakowe rozpoznajace kwas
glutaminowy i jego proste sole. Znowu aminokwasy jakie sa w grzybach czy pomidorach
nie maja smaku dokad nie wejda w reakcje z kwasem glutaminowym albo jego solami.
Dlatego bigos gotowany dwa tygodnie jest o niebo lepszy od takiego zrobionego na
szybko. Podobnie golabki i praktycznie cala reszta jedzenia. Gdziestam u chinczykow
czy innych dzikich glutaminian sodu stosowano od tysiacleci. Wiedzieli ze zarcie z
nim zrobione jest zwyczajnie lepsze chociaz nie wiedzieli dlaczego. Piaty smak nazywa
sie umami co po japonsku naczy pyszne. Jak odkryli smak umami ulozylo sie w logiczna
calosc dlaczego odbieramy piec smakow. Gorzki oznacza - uwazaj moze byc trujace.
Kwasny - uwazaj moze byc popsute. Slodki oznacza energie a slony skladnik
elektrolitow w czlowieku. Umami zamknal temat bo oznacza bialko potrzebne do budowy
komorek. Dlugie gotowanie w niskich temperaturach to bardzo stary wynalazek. Jest to
wynalazek zydowski. Oni maja szabes i nie wolno im w czasie kiedy trwa wykonywac
zadnych prac. Gotowac tez nim nie wolno. To poprzedniego dnia wkladali skladniki do
garnkow, wtedy glinianych, i wkladli garnki do pieca chlebowego po wyjeciu z niego
upieczonego chleba. Po wielu godzinach robilo sie duzo umami i dlatego zydowskie
jedzenie robione w tradycyjny sposob uchodzi za jedno z najsmaczniejszych na ziemi. Z
garnka zeliwnego nie wychodzi dlatego ze jest zeliwny bo teraz ma emalie ze szkla.
Zeliwny garnek grzeje nie tylko dnem ale i bokami. I to jego cala tajemnica. Gdyby
Zydzi mieli trzy tysiace lat temu garnki z kwasowki to wychodzilo by im tak samo
dobre bo nie od tego z czego zrobiony jest garnek ale od temperatury i czasu obrobki
cieplnej zalezy smak gotowanego jedzenia. Teraz mamy XXI wiek i nie ma sie co
pierdolic z zeliwnymi czy glinianymi garnkami wstawianymi do pieca chlebowego albo do
specjalnej komory w innych piecach czy kuchniach weglowych. Teraz sa rozne wolnowary
i inne "wary" w ktorych mozna ustawic czas i temperature. Moj patent na wolnowar byl
taki. Kazdy ma w domu wynalazek co sie frytownica nazywa. Najczesciej to taki duzy
okragly gar. Uzyty kilka razy po kupieniu i wypierdolic szkoda bo kasa za niego
zaplacona a praktycznie nowy. Robic frytek tez sie nikomu w nim nie chce jak ma w
perspektywie umycie frytownicy po takim czyms. Wzialem najlepiej dopasowany srednica
do frytownicy garnek. Odkrecilem uchwyty i dorobilem uchwyty z nierdzewnego drutu.
Przerwe mam ok centymetra pomiedzy frytownica a garnkiem. Dwie szklanki wody
wystarcza zeby po wlozeniu zapakownego garnk do frytownicy poziom byl na 3/4
wysokosci garnka. Mowiac prosciej grzeje w lazni wodnej. Jak by ktos chcial powtorzyc
co zrobilem to jeszcze trzeba zmienic zakres regulatora temperatury. Proste to jest
bo po rozkreceniu widac ze jest to regulator typu zelazkowego i bez problemu daje sie
go przeskalowac. Jak mialem rozkrecona frytownice to psiknalem pianke do ocieplen w
przestrzen pomiedzy obudowa a pojemnikiem na olej. Zewnetrzna obudowa w czasie
gotowania jest niewiele cieplejsza od otoczenia. Mozna ulozyc ranking jaki sposob
gotowania daje najlepsze efekty smakowe. Wolnowara i zydowskiej metody gotowania w
piecu chlebowym przez kilkanascie godzin nic nie pobije. Potem jest gotowanie w
kociolku nad ogniskiem. Nastepnie kuchnia weglowa. Nad ogniskiem caly kociolek jest
grzany a nie tylko dno. Zeby nie wykipialo operator stara sie utrzymac niska
temperature. Na kuchni weglowej garnek jest grzany od spodu ale i boki ma grzane bo
plyta sporo promieniuje. Operator ze wgledu na slaba regulacje stara sie niedopuscic
do wrzenia. Nastepnie jest kuchenka gazowa ale z otwartym plomieniem, zadne wynalazki
typu plyta pod ktora pali sie gaz. Oplywajace garnek gorace spaliny dostarczaja
troche ciepla bokom garnka. Kuchenka elektryczna i indukcyja jesli idzie o jakosc
gotowanego jedzenia sa poza klasyfikacja. O ile w kuchence elektrycznej cos tam
bedzie udawalo ze grzeje garnek z boku to w indukcyjnej grzeje tylko dno. Dlatego i
zarcie robione na indukcji jest denne.
Następne wpisy z tego wątku
- 16.08.19 14:43 WS
- 16.08.19 15:04 WS
- 16.08.19 15:36 Zenek Kapelinder
- 16.08.19 16:27 WS
- 16.08.19 21:50 Mateusz Viste
- 16.08.19 22:37 Zenek Kapelinder
- 16.08.19 22:48 Tomasz Gorbaczuk
- 16.08.19 23:31 Mateusz Viste
- 16.08.19 23:36 Zenek Kapelinder
- 16.08.19 23:49 Zenek Kapelinder
- 17.08.19 00:10 Mateusz Viste
- 17.08.19 08:52 abomito
- 17.08.19 09:32 WS
- 17.08.19 12:20 Mateusz Viste
- 17.08.19 12:46 Marek
Najnowsze wątki z tej grupy
- deltaT w pompie ciepla
- Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- Inwentaryzacja budynku
- Traktorek do trawy na prund
- Listwa przypodłogowa pod kominek
- Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- Zakaz używania Kreta
- Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- Domy w Japonii za 3000 zł
- Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii
- Reczne ubijanie pod chodnik
Najnowsze wątki
- 2025-07-16 deltaT w pompie ciepla
- 2025-07-14 Wkłady do zniczy...
- 2025-07-08 Re: Pożar w Ząbkach a polscy dyletanci
- 2025-07-07 Re: Ząbki się spaliły jak wiejskie, drewniane stodoły sprzed 50 lat
- 2025-07-06 Kup szybko nową ładowarkę do smartfona
- 2025-07-04 Architektura IIIRP: Wyjątkowa, a prymitywniejsza niż stodoła pod zaborami
- 2025-06-26 Inwentaryzacja budynku
- 2025-06-26 Traktorek do trawy na prund
- 2025-06-21 Listwa przypodłogowa pod kominek
- 2025-06-19 Czy ołowiane perowsiki, drukowane na folii to był fake ?
- 2025-06-18 Zakaz używania Kreta
- 2025-06-04 Tajemnica estakady w Chorzowie ujawniona
- 2025-06-03 Chorzów chce wyburzyć estakadę, ale ma tylko 1.ekspertyzę
- 2025-06-03 Domy w Japonii za 3000 zł
- 2025-05-24 Miliony tanich, opuszczonych domów w Japonii