eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieCyrkulacja czy mały bojler w kuchni › Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
  • Data: 2017-10-25 22:35:58
    Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
    Od: "Adam Sz." <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu wtorek, 24 października 2017 13:55:37 UTC+2 użytkownik uciu napisał:

    > Za miesiąc będę walczył z rurkami do ciepłej wody.
    > Zawsze robiłem jakieś proste instalacje w bloku teraz musze sobie samemu zrobić na
    cały dom :-)
    >
    > Nie bardzo wiem jak zrobić cyrkulację - czy w ogole ją robić??

    Im większe zrobisz przekroje rur tym dłużej ciepła woda będzie lecieć
    BEZ cyrkulacji do poszczególnych odbiorników.

    Rozważ zrobienie CWU na systemie rozdzielaczowym - czyli za bojlerem
    robisz rozdzielacz i puszczasz do każdego punktu osobną rurę - PEXa 16stkę.
    Zalety? W przypadku braku cyrkulacji - rura ma bardzo małą średnicę i
    ciepła woda pojawi się w kranie bardzo szybko. Sąsiadka ma CWU na
    rurach zgrzewanych, ma bojler dość daleko i bez cyrkulacji musi czekać
    ok 50 sekund na dojście ciepłej wody do kranu. Ja mam na rozdzielaczu i
    czekam ~7-8 sek w najdalszej gałęzi. Druga zaleta to brak spadków
    ciśnienia jak korzystasz z kilku kranów jednocześnie. Trzecia - możesz
    zakręcić cyrkulację do dowolnego punktu na zaworku. Bo (co jest z kolei
    wadą) - cyrkulację też robisz na rozdzielaczu. Czyli trzecia rurka też
    rozdziela się na rozdzielaczu i biegnie razem z ciepłą do kranu (i tam
    trójnik). Aha - czwarta zaleta jest taka, że nie masz żadnych łączeń
    (jak w przypadku rur zgrzewanych - choć ten system akurat wydaje się
    dość pewny) - bo rury od rozdzielacza do kranu puszczasz w całości.
    pozdr.

    --
    Adam Sz.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1