eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyJabłka obrodziły! › Re: Jabłka obrodziły!
  • X-Received: by 2002:a25:50c7:: with SMTP id e190-v6mr269196ybb.1.1539689156482; Tue,
    16 Oct 2018 04:25:56 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:50c7:: with SMTP id e190-v6mr269196ybb.1.1539689156482; Tue,
    16 Oct 2018 04:25:56 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!e2-v6no2469104qtc.0!news-out.google.com!o27-v6
    ni805qtk.1!nntp.google.com!e2-v6no2469102qtc.0!postnews.google.com!glegroupsg20
    00goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Date: Tue, 16 Oct 2018 04:25:56 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=37.47.77.162;
    posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
    NNTP-Posting-Host: 37.47.77.162
    References: <8...@g...com>
    <5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
    <5...@g...com>
    <ppvq29$6n9$1@node1.news.atman.pl>
    <6...@g...com>
    <5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <0...@g...com>
    Subject: Re: Jabłka obrodziły!
    From: i...@g...pl
    Injection-Date: Tue, 16 Oct 2018 11:25:56 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241829
    [ ukryj nagłówki ]

    Dziekuję za wykład, wiem swoje, UMIEM robić wino. Twoje sensacje o zamieraniu drożdży
    powyżej pewnego progu alkoholowego/cukrowego to przecież podstawowa wiedza. Natomiast
    jak widzę nie orientujesz się, że drożdże też wytwarzają przetrwalnikowe formy - to
    po pierwsze. A po drugie i ważniejsze - drożdży w winie nie powinno być ZA dużo,
    chodzi o białko. Ni a te nowoczesne wynalazki mnożą się świetnie, owszem, ale to
    chwyt dla nieznających się - bo ponad potrzebę, co skutkuje nadmiarem biomasy
    białkowej w winie i konieczność jego filtrowania. To nie jest łatwe w warunkach
    amatorskich, a jeśli tego nie zrobisz, wino ma gorszą jakość i smak (no jednak to
    białko się psuje w końcu w tych zaledwie kilkunastu procentach alkoholu).
    Ja używam polskich drożdży Tokay, które dają mi 16-18 i w porywach 19.
    Nie zmieniam od 35 lat i jestem zadowolona.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1