eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyJabłka obrodziły! › Re: Jabłka obrodziły!
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin1!goblin.stu.neva.r
    u!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrad
    a.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Tue, 16 Oct 2018 16:06:20 +0200
    From: collie <c...@v...pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:7.0.1) Gecko/20110929
    Thunderbird/7.0.1
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Jabłka obrodziły!
    References: <8...@g...com>
    <5bc0b2a5$0$495$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <ppv02h$oc8$1@node2.news.atman.pl>
    <5...@g...com>
    <ppvq29$6n9$1@node1.news.atman.pl>
    <6...@g...com>
    <5bc5c498$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    <0...@g...com>
    In-Reply-To: <0...@g...com>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 27
    Message-ID: <5bc5f05c$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.7.63.67
    X-Trace: 1539698780 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 508 83.7.63.67:49370
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241833
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 16.10.2018 13:25, i...@g...pl pisze:

    > drożdży w winie nie powinno być ZA dużo, chodzi o białko. Ni a te nowoczesne
    wynalazki mnożą się świetnie, owszem, ale to chwyt dla nieznających się - bo ponad
    potrzebę, co skutkuje nadmiarem biomasy białkowej w winie i konieczność jego
    filtrowania. To nie jest łatwe w warunkach amatorskich, a jeśli tego nie zrobisz,
    wino ma gorszą jakość i smak (no jednak to białko się psuje w końcu w tych zaledwie
    kilkunastu procentach alkoholu).

    Drożdży nigdy nie jest za dużo. Startują z promila objętości w stosunku
    do nastawu. Mnożą się na tyle, na ile pozwala im żarcie, czyli cukier.
    I choćby żarło go pińcet milionów, to i tak wszystkie zginą z opilstwa
    i opadną na dno balona. Po delikatnym ściągnięciu wina znad osadu drożdży,
    drożdżowego białka w winie nie ma, bo nie ma w nim już żywych drożdży
    a wszystkie martwe poszły do piachu (osadu). Martwe drożdże nie tworzą
    zawiesiny w winie, którą trzeba filtrować. Dobre wino (czytaj: nie robione
    przez popaprańców i wiejskich mędrków) klaruje się samo - bez białka kurzego,
    węgla drzewnego, klarowinu i innych chemicznych gówien. I żeby nie było:
    wino z jabłek to dla mnie nie wino, tylko jabcok. Całe życie robię wino
    z winogron. To jest wino.


    > Ja używam polskich drożdży Tokay, które dają mi 16-18 i w porywach 19.

    Zbij alkoholomierz, to będziesz miała 40%. Pomiar alkoholu w winie
    w warunkach amatorskich nie jest wcale łatwy. Stąd u Ciebie te 19%.






Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1