eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieMikroskopijny piec na gaz z butli › Re: Mikroskopijny piec na gaz z butli
  • Data: 2019-05-06 17:40:25
    Temat: Re: Mikroskopijny piec na gaz z butli
    Od: collie <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 6.05.2019 16:12, Jarosław Sokołowski pisze:

    > Lodowata woda tak ma, że idzie do góry. Lodowata, czyli ta z przedziału
    > od zera do czterech stopni. A ta przydenna, o temperaturze gruntu, czyli
    > nieco powyżej średniorocznej dla danego klimatu, sama z siebie robi za
    > izolację. Jest jej tylko te 10 cm -- i więcej raczej nie będzie. Nawet
    > po rozbełtaniu nie ochłodzi wiele reszty.

    Słyszałeś, że dzwonią, ale nie wiesz, w którym kościele. Nie pamiętam,
    ale chyba już w podstawówce na lekcjach biologii mówi się o anomalnej
    rozszerzalności temperaturowej wody, dzięki której staw nie zamarza do
    dna i ryby mogą przeżyć. To właśnie woda o temperaturze 0-4 st.C zalega
    na dnie jako najcięższa a dopiero nad nią odbywa się normalna cyrkulacja
    wody o temperaturze powyżej 4 st.C, tzn. schłodzona na powierzchni woda
    opada w dół. Oczywiście w lecie, w płytkim zbiorniku ta cyrkulacja
    obejmuje całą wodę w zbiorniku, już na normalnej zasadzie: ciepła do
    góry, zimna w dół.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1