eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompiekarnik miejszy › Re: piekarnik miejszy
  • Data: 2010-02-01 22:58:48
    Temat: Re: piekarnik miejszy
    Od: BartekK <s...@N...org> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2010-02-01 22:45, yapann pisze:
    > czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii
    > elektrycznej, niż tradycyjny, np piekąc takiego schaba? (to chyba się
    > wiąże z utrzymaniem określonej temperatury w danej kubaturze? - może to
    > nie ma jakoś istotnej różnicy przy dużym i małym?
    Ciepło właściwe powietrza jest bardzo marne, więc żaden problem czy
    nagrzać musisz 5litrów czy 20litrów powietrza wewnątrz. Większy problem
    to obudowa (większa) - ją też trzeba nagrzać (i izolować). Większa
    obudowa to więcej kg blachy i izolacji do nagrzania, większa
    powierzchnia oddawania ciepła czyli większe straty...

    Ale większy piekarnik to też większa "stabilność termiczna" podczas
    wypieku, wręcz niektórzy wkładają do piekarnika płytę (kamień?) całkiem
    spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już
    się nagrzeje, to dzięki jego bezwładności temperatura wewnątrz nie
    skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd.
    Ciasta to ponoć lubią...

    --
    | Bartlomiej Kuzniewski
    | s...@d...org GG:23319 tel +48 696455098 http://drut.org/
    | http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338
    173

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1