eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompiekarnik miejszy › Re: piekarnik miejszy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
    s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.
    dca.giganews.com!nntp.giganews.com!novia!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting
    .com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada
    .pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
    From: BartekK <s...@N...org>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: piekarnik miejszy
    Date: Mon, 01 Feb 2010 23:58:48 +0100
    Organization: TP - http://www.tp.pl/
    Lines: 22
    Message-ID: <hk7n17$c6$1@nemesis.news.neostrada.pl>
    References: <hk7i2d$c6q$1@node2.news.atman.pl>
    NNTP-Posting-Host: dlugi.drut.org
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1265065831 390 83.18.31.34 (1 Feb 2010 23:10:31
    GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Feb 2010 23:10:31 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
    Thunderbird/3.0.1
    In-Reply-To: <hk7i2d$c6q$1@node2.news.atman.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:118014
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2010-02-01 22:45, yapann pisze:
    > czy piekarnik mniejszego formatu, będzie mniej zużywał energii
    > elektrycznej, niż tradycyjny, np piekąc takiego schaba? (to chyba się
    > wiąże z utrzymaniem określonej temperatury w danej kubaturze? - może to
    > nie ma jakoś istotnej różnicy przy dużym i małym?
    Ciepło właściwe powietrza jest bardzo marne, więc żaden problem czy
    nagrzać musisz 5litrów czy 20litrów powietrza wewnątrz. Większy problem
    to obudowa (większa) - ją też trzeba nagrzać (i izolować). Większa
    obudowa to więcej kg blachy i izolacji do nagrzania, większa
    powierzchnia oddawania ciepła czyli większe straty...

    Ale większy piekarnik to też większa "stabilność termiczna" podczas
    wypieku, wręcz niektórzy wkładają do piekarnika płytę (kamień?) całkiem
    spory i ciężki, który ma się nagrzać i trzymać temperaturę, ale jak już
    się nagrzeje, to dzięki jego bezwładności temperatura wewnątrz nie
    skacze tak mocno przy każdym uchyleniu drzwiczek, podlaniu sosem itd.
    Ciasta to ponoć lubią...

    --
    | Bartlomiej Kuzniewski
    | s...@d...org GG:23319 tel +48 696455098 http://drut.org/
    | http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=338
    173

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1