eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodysprawa z miodem › Re: sprawa z miodem
  • Data: 2018-05-21 19:44:41
    Temat: Re: sprawa z miodem
    Od: collie <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 21.05.2018 09:18, i...@g...pl pisze:

    > Jeśli miód fermentuje, to znaczy że jest niedojrzały. Czyli był za wcześnie
    odebrany z ula, tzn. zanim pszczoły zdążyły go odparować i poszyć (pokryć wierzch
    komórek woskiem). Jeśli dodatkowo pszczelarz (zwłaszcza amator) nie oddzielił miodni
    od rodni, to wśród komórek z miodem mogły być komórki z czerwiem, który został
    odwirowany razem z miodem, zanieczyszczając go białkową treścią, co (nawet mimo
    cedzenia i filtracji) przyspiesza i potęguje psucie. W takim zabiałczonym,
    niedojrzałym czyli zbyt rozwodnionym miodzie można wtedy spotkać namnożone bakterie
    botulinowe.

    Nie wymądrzaj się. Miodu nic się nie ima - pod warunkiem, że zawiera odpowiednią
    ilość cukru. Nie bez powodu przecież cukier służy też do utrwalania żywności
    (vide kandyzacja owoców), gdzie wystarczy 80% zawartość cukru w produkcie, by
    bakterie, drożdże i inne robaczki zostawiły taki produkt w spokoju. Jeśli więc
    miód skwaśniał, spleśniał, przefermentował, zjełczał czy w inny sposób zaśmierdł,
    to nie jest to wina biednych pszczół, które obrabowano z miodu, ale wina
    nieuczciwego pszczelarza (lub miodowego pośrednika, który ten miód zafałszował
    tak, że nie zawiera już co najmniej 80% cukru.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1