eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodysprawa z miodem › Re: sprawa z miodem
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
    blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
    -spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Mon, 21 May 2018 19:44:41 +0200
    From: collie <c...@v...pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:7.0.1) Gecko/20110929 Thunderbird/7.0.1
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: sprawa z miodem
    References: <5afd2854$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
    <d...@g...com>
    In-Reply-To: <d...@g...com>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 12
    Message-ID: <5b03058a$0$605$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.7.206.114
    X-Trace: 1526924682 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 605 83.7.206.114:52762
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241542
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 21.05.2018 09:18, i...@g...pl pisze:

    > Jeśli miód fermentuje, to znaczy że jest niedojrzały. Czyli był za wcześnie
    odebrany z ula, tzn. zanim pszczoły zdążyły go odparować i poszyć (pokryć wierzch
    komórek woskiem). Jeśli dodatkowo pszczelarz (zwłaszcza amator) nie oddzielił miodni
    od rodni, to wśród komórek z miodem mogły być komórki z czerwiem, który został
    odwirowany razem z miodem, zanieczyszczając go białkową treścią, co (nawet mimo
    cedzenia i filtracji) przyspiesza i potęguje psucie. W takim zabiałczonym,
    niedojrzałym czyli zbyt rozwodnionym miodzie można wtedy spotkać namnożone bakterie
    botulinowe.

    Nie wymądrzaj się. Miodu nic się nie ima - pod warunkiem, że zawiera odpowiednią
    ilość cukru. Nie bez powodu przecież cukier służy też do utrwalania żywności
    (vide kandyzacja owoców), gdzie wystarczy 80% zawartość cukru w produkcie, by
    bakterie, drożdże i inne robaczki zostawiły taki produkt w spokoju. Jeśli więc
    miód skwaśniał, spleśniał, przefermentował, zjełczał czy w inny sposób zaśmierdł,
    to nie jest to wina biednych pszczół, które obrabowano z miodu, ale wina
    nieuczciwego pszczelarza (lub miodowego pośrednika, który ten miód zafałszował
    tak, że nie zawiera już co najmniej 80% cukru.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1