eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodysprawa z miodem › sprawa z miodem
  • Data: 2018-05-21 09:18:58
    Temat: sprawa z miodem
    Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Jeśli miód fermentuje, to znaczy że jest niedojrzały. Czyli był za wcześnie odebrany
    z ula, tzn. zanim pszczoły zdążyły go odparować i poszyć (pokryć wierzch komórek
    woskiem). Jeśli dodatkowo pszczelarz (zwłaszcza amator) nie oddzielił miodni od
    rodni, to wśród komórek z miodem mogły być komórki z czerwiem, który został
    odwirowany razem z miodem, zanieczyszczając go białkową treścią, co (nawet mimo
    cedzenia i filtracji) przyspiesza i potęguje psucie. W takim zabiałczonym,
    niedojrzałym czyli zbyt rozwodnionym miodzie można wtedy spotkać namnożone bakterie
    botulinowe.
    http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol542201
    5184.pdf

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1