eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodysprawa z miodem › sprawa z miodem
  • X-Received: by 2002:a37:9f92:: with SMTP id i140-v6mr1264133qke.1.1526887138769; Mon,
    21 May 2018 00:18:58 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a37:9f92:: with SMTP id i140-v6mr1264133qke.1.1526887138769; Mon,
    21 May 2018 00:18:58 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net!feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.
    iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.giganews.com!border2.nntp.dca1.giganew
    s.com!nntp.giganews.com!x25-v6no1976690qto.0!news-out.google.com!k3-v6ni1990qtj
    .0!nntp.google.com!x25-v6no1976688qto.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.g
    ooglegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Date: Mon, 21 May 2018 00:18:58 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <5afd2854$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=37.47.98.118;
    posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
    NNTP-Posting-Host: 37.47.98.118
    References: <5afd2854$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <d...@g...com>
    Subject: sprawa z miodem
    From: i...@g...pl
    Injection-Date: Mon, 21 May 2018 07:18:58 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 11
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:241540
    [ ukryj nagłówki ]

    Jeśli miód fermentuje, to znaczy że jest niedojrzały. Czyli był za wcześnie odebrany
    z ula, tzn. zanim pszczoły zdążyły go odparować i poszyć (pokryć wierzch komórek
    woskiem). Jeśli dodatkowo pszczelarz (zwłaszcza amator) nie oddzielił miodni od
    rodni, to wśród komórek z miodem mogły być komórki z czerwiem, który został
    odwirowany razem z miodem, zanieczyszczając go białkową treścią, co (nawet mimo
    cedzenia i filtracji) przyspiesza i potęguje psucie. W takim zabiałczonym,
    niedojrzałym czyli zbyt rozwodnionym miodzie można wtedy spotkać namnożone bakterie
    botulinowe.
    http://www.pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol542201
    5184.pdf

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1