eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 6

  • 1. Data: 2012-07-28 11:48:08
    Temat: wina
    Od: "SJS" <s...@w...pl>

    Mam w tym roku dużo papierówek i dzikich jabłek
    macie jakieś sprawdzone przepisy?
    SJS


  • 2. Data: 2012-07-28 22:00:33
    Temat: Re: wina
    Od: Maciek <d...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 28 Jul 2012 11:48:08 +0200, SJS napisał(a):


    Slaby material na jablecznik, chyba ze te dzikusy masz mocno slodkie.

    Cydr/jablecznik warto naastawic, ale jak dojrzeja odpowiednie odmiany.

    --
    Maciek

    Karkulowsiał zwartusiał
    Ratuwsianku Maciuwsio


  • 3. Data: 2012-07-28 22:20:50
    Temat: Re: wina
    Od: "michalek" <m...@g...com>


    Użytkownik "Maciek" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    news:wxgmg9ovnwjz$.1251kypn51u1s$.dlg@40tude.net...
    > Dnia Sat, 28 Jul 2012 11:48:08 +0200, SJS napisał(a):
    >
    >
    > Slaby material na jablecznik, chyba ze te dzikusy masz mocno slodkie.
    >
    > Cydr/jablecznik warto naastawic, ale jak dojrzeja odpowiednie odmiany.
    >
    > --
    > Maciek

    A jakie odmiany są najwłaściwsze według Ciebie.
    Ja wychodziłem z założenia że na cydr/jabłecznik czyli cos do
    szybkiego spożycia, to mieszanka słodko-kwaśnych jabłek.
    Jak mało słodkie to ostatecznie można troszkę cukru dodać
    przecież to nie ma być szlachetne wino.

    m



  • 4. Data: 2012-07-28 22:52:24
    Temat: Re: wina
    Od: Krycha_net <k...@p...onet.pl>

    W dniu 2012-07-28 11:48, SJS pisze:
    > Mam w tym roku dużo papierówek i dzikich jabłek
    > macie jakieś sprawdzone przepisy?
    > SJS


    Zamienić na procenty :-)

    Krycha


  • 5. Data: 2012-07-28 23:17:40
    Temat: Re: wina
    Od: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl>

    Użytkownik "SJS" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:jv0chi$fkj$1@node1.news.atman.pl...
    > Mam w tym roku dużo papierówek i dzikich jabłek
    > macie jakieś sprawdzone przepisy?

    Powiem ci za kilka tygodni :) Właśnie nastawiam dzikusa ale metodą mocno
    niekonwencjonalną.
    Kiedyś zrobiłem wino z czerwonych porzeczek a w zasadzie z tego co pozostało
    z sokownika a było tego miąższu naprawdę sporo. Wodą zalałem ostawiłęm na
    dwa dni i wycisnąłem. Jako że mi się nie chciało inwestować w eksperyment
    to matkę drożdżową zrobiłem z rodzynek jakie akurat miałem pod ręką.
    Byłem naprawdę mocno zdziwiony że wyszło naprawdę smaczne winko które
    zaspokoiło także gust zacnego winiarza - szwagra.
    Dzisiaj rano widzę że sąsiad spadówki papierówki zbiera na taczki i wywozi
    pod las. Dawaj do niego z wiadrami i tak pięć wiader przytargałem. Takie
    słodkie jak miód. Umyłem, pokroiłem w ćwiartki lub ósemki -te większe, i do
    sokownika. Nie skończyłem na dzisiaj jeszcze wszystkich, mam dopiero 12
    litrów soku, jutro resztę skończę. Matkę też z rodzynek tym razem
    nastawiłem. Zeszłego roku dostałem winogrona takie nasze tutejsze. Były
    nadzwyczaj słodkie ale te nasze mają taki specyficzny smak. Głaskałem to
    winko, drożdże już nie pamiętam jakie, ale zacne kupiłem i wyszło sobie
    takie siakieś to winko bez wyrazu. Szwagier nie poprosił o drugą lampkę.


    Marek



  • 6. Data: 2012-07-30 19:09:48
    Temat: Re: wina
    Od: Maciek <d...@p...onet.pl>

    Dnia Sat, 28 Jul 2012 22:20:50 +0200, michalek napisał(a):

    > A jakie odmiany są najwłaściwsze według Ciebie.
    > Ja wychodziłem z założenia że na cydr/jabłecznik czyli cos do
    > szybkiego spożycia, to mieszanka słodko-kwaśnych jabłek.
    > Jak mało słodkie to ostatecznie można troszkę cukru dodać
    > przecież to nie ma być szlachetne wino.

    Dobrze zrobiony cydr to JEST szlachetny napoj. A z mieszaniem slodkich i
    kwasnych miales zasadniczo racje, tyle ze SJS ma kwasne papierowki i
    niewiadomego smaku dzikie jablka...

    --
    Maciek

    Karkulowsiał zwartusiał
    Ratuwsianku Maciuwsio

strony : [ 1 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1