eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyile? › Re: ile?
  • Data: 2010-10-01 10:13:31
    Temat: Re: ile?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    "Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
    news:4ca5b1d8$0$22801$65785112@news.neostrada.pl...
    > "tofika" <e...@i...pl> wrote in message
    > news:1dbcbd75-3d18-4afc-bbc8-380664449870@l6g2000yqb
    .googlegroups.com...
    >
    > Chcesz powiedzieć, że to było poważne pytanie do mnie?
    > Wszystkie opieńki bez względu na zastosowanie blanszuje sie około 5 min
    > od zagotowania. Tak obgotowane można wrzucić po odcieknięciu na masełko,
    > posolić i usmażyć do chleba czy ziemniaków, można zrobić z sosem
    > koperkowym, udusić z cebulką albo jak piszesz ukisić - układając w
    > kamiennym garnku blaszkami do góry i soląc. Dobrze jest wtedy zalać
    > odrobiną żywego i dobrego zakwasu z żurku , a nawet serwatki z kwaśnego
    > (domowego) mleka, po to by dostarczyć bakterii kwasu mlekowego. Ukiszone
    > gołąbki w chłodzie przestoją nawet rok, a zastosowanie jak wyżej, po
    > opłukaniu z kwasu, można kiszone jeść prosto z garnka (słoika) bez dalszej
    > obróbki.

    Nie tylko gołąbki i opieńki, ale każde inne zjadliwe grzyby można kisić lub
    solić.

    Można też solić wełniankę (mleczaj wełnianka - podobny do rydza, lecz o
    piekącym smaku) w tej solance przeleży trzy miesiące i potem trzeba go
    przepłukać z solanki i można bezpiecznie zjadać.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

  • 01.10.10 19:19 moon

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1